Ноктите на краката се виждат по-рядко (особено през студения сезон), но трябва да се наблюдават не по-малко внимателно от ръцете. Казваме ви какво да правите, ако забележите разслояване на нокътната плочка на краката си

  • Най-честата причина, поради която ноктите на краката се ексфолират, е липсата на хранителни вещества в тялото. Включете в диетата си мазни ядки и храни, богати на витамини A, E, B5, B3, C и D и микроелементи (селен, цинк, йод, магнезий, калций, полиненаситени мастни киселини). Ако забележите разслояване, не забравяйте да включите в диетата си червена риба, ядки, тиквени семки, бобови растения и листни тъмнозелени зеленчуци и растителни масла (ленено, тиквено, маслиново, бадемово, авокадо).И разбира се, пийте много чиста вода.
  • Масажирайте краката си редовно, за да подобрите притока на кръв. Дори ако се храните балансирано, някои микронутриенти може да не достигнат до ноктите на краката ви поради заседнал начин на живот или проблеми с вените.
Уверете се, че повредата не е причинена от гъбички. В противен случай всички действия не само ще бъдат напразни, но и могат да причинят усложнения.
  • Не по-рядко ноктите се ексфолират в резултат на външни влияния. Например от неудобни обувки или удар. Ако наскоро сте сменили обувките или неволно сте минали покрай крака на масата, трябва да спрете разслояването. Ако това не се направи навреме, разслояването ще се задълбочи, увреждайки всички нови тъкани. У дома можете да прибягвате до процедурата за запечатване с восък, когато в нокътната плоча се втрива специално съединение, което залепва повредените люспи.
  • Недостатъчната козметична грижа за ноктите на краката също може да доведе до разслояване. Пилете редовно ноктите на краката си и не забравяйте да полирате дупето с баф. И, разбира се, ежедневно смазвайте кожата и ноктите с подхранващ крем - сухотата на нокътната плоча бързо провокира разслояване.

Категория: