Откакто шеллакът се появи на нашия пазар, споровете за неговата безопасност не стихват. Разбиране кое е истина и кое измислица

Строго погледнато, Shellac е името на първия гел лак, пуснат на пазара. Въпреки това, много бързо името на марката се превърна в име на домакинство и много момичета все още продължават да наричат шеллак гел лакове от други компании. Сега броят на компаниите, произвеждащи продукти за маникюр с гел лак, е десетки и всички те се различават по качество и цена. Но едно нещо е неизменно: спорове за опасностите от гел лак. Има хора, които смятат гел лак за опасен и такива, които са уверени в неговата безопасност.Решихме да разберем дали общоприетите вярвания имат поне някаква основа.

1Гел лакът съдържа опасни вещества

Всъщност гел лакът е дори по-безопасен от обикновения лак за нокти. Не съдържа формалдехид, толуен и други опасни токсични съставки. Гел лакът е практически без мирис, не прониква в структурата на нокътната плочка и използването му е разрешено дори по време на бременност.

2Гел лакът съсипва ноктите

При спазване на технологията на нанасяне и отстраняване, гел лакът не само не влошава, но и укрепва нокътната плочка, благодарение на защитата от външни механични въздействия. Благодарение на това момичетата със слаба нокътна плочка могат да носят дълги нокти. Основното увреждане на ноктите се получава, когато гел лакът не е внимателно отстранен или прекомерно полиране по време на нанасяне.

3Сушенето на гел лак изисква ултравиолетова лампа, чието излъчване е вредно за кожата

Учените са доказали, че излишната ултравиолетова радиация наистина има пагубен ефект върху тялото ни. В момента обаче има не само ултравиолетови, но и напълно безопасни LED лампи, които освен всичко останало са много по-компактни от ултравиолетовите си събратя. Ако използвате UV лампа и искате да се предпазите от радиация, вземете специални памучни ръкавици, които показват само върховете на пръстите ви, или намажете ръцете си със слънцезащитен крем.

4По време на изсъхването на гел лака се появява усещане за парене, което показва опасността от маникюр с гел лак

Появата на усещане за парене при съхнене на гел лак е доста често срещано явление. Но не е причинено от някаква опасна реакция между гел лака и нокътната плочка. Гел лакът започва да се затопля под въздействието на ултравиолетово или LED лъчение поради наличието на специални фотоинициатори в състава. Когато са активни, те предизвикват структурни промени в самото покритие, в резултат на което то придобива определена здравина.Силата на изгаряне зависи от броя на фотоинициаторите в състава, от дебелината на нанесения слой, от индивидуалния праг на болка и дори от женския цикъл. Единственият начин да намалите усещането за парене е да махнете ръката си от лампата за няколко секунди и след това да я върнете.

5Свалянето на гел лак е опасно поради използването на течности с ацетон

Ацетонът наистина може да причини сухота на нокътната плочка и да причини дразнене на кожата. Чистият ацетон обаче не се използва за премахване на гел лак. Течността за отстраняване на гел лак винаги съдържа грижовни съставки, които намаляват или дори предотвратяват негативните ефекти от контакта с ацетон. За да намалите времето за накисване на гел лака, не забравяйте да изпилите горния слой и за да защитите кожата, намажете я с масло за грижа, преди да увиете ноктите си във фолио.

По този начин, познавайки нюансите и спазвайки правилната техника на нанасяне и отстраняване, гел лакът може да се счита за напълно безвреден. Но все пак не боли да детоксикирате ноктите си от време на време.

Категория: