За да поддържате грима си винаги чист, кожата ви здрава и четките ви да издържат възможно най-дълго, следвайте тези правила за грижа

Четка "навреме"

Четките за грим трябва да се поддържат чисти и в идеалния случай трябва да се мият след всяка употреба. Основите и другите течни или кремообразни козметични продукти могат да бъдат среда за размножаване на бактерии, така че четките и гъбите за тези текстури трябва да се мият след всяка употреба.

Сухите текстури не представляват такава опасност, но оставят нюанс в купчината, което ще доведе до нежелано смесване на цветовете при следващия грим.Така например гримът за очи, направен с непочистени четки, крие риск да излезе „мръсен“ и получените цветове ще бъдат много различни от планираните.

Важно е да запомните, че четките за грим се предлагат с изкуствен и естествен косъм и грижата за тях е много различна.

Грижа за изкуствена четка

Изкуствените четки са лесни за поддръжка. За да ги измиете, достатъчно е да използвате обикновен антибактериален сапун. Внимавайте да не попадне вода върху държача на четката и никога не накисвайте четките във вода.

Ако искате да спестите време за грижа за четките, използвайте специализирани препарати за почистване на четки.

Достатъчно е да напръскате такъв инструмент върху памучен тампон или хартиена кърпа и да избършете четката върху него, като използвате плоски четки, движете се по повърхността с плъзгащи се движения, а с кръгли четки се движете в кръг. Това ще предпази четките от загуба на формата.

Можете също да направите свой собствен продукт за грижа за изкуствени четки. Смесете 200 мл алкохол, 2-3 супени лъжици бебешки шампоан без сълзи (пени се по-малко от обикновените шампоани), 1 супена лъжица препарат за миене на съдове и половин чаена лъжичка балсам за коса. Такъв инструмент ще дезинфекцира четките и ще ги почисти от козметика, докато четките ще изсъхнат много бързо и ще бъдат готови за грим след няколко минути. Можете сами да прочетете за други почистващи препарати за четки тук.

Грижа за естествени четки

Четките с естествен косъм са по-взискателни за грижа. В идеалния случай те не трябва да се мият често с вода, така че купчината да не загуби мекотата си и да не се счупи. Измиването на естествени четки е почти същото като да се опитвате да изперете кожено палто, те определено ще станат по-чисти, но ще се променят с времето. Същите последствия са възможни при използване на специални почистващи препарати за четки, съдържащи алкохол, естественият косъм ще стане много по-груб и по-тънък с течение на времето.

Има две решения на този проблем: използване на специализирани препарати за почистване на четки без съдържание на алкохол или използване на гъби, които премахват пигмента от четките. Такава гъба изглежда като гъба за почистване на велурени обувки и е много удобна за използване, просто я изчеткайте няколко пъти с четка и почти целият сух продукт ще бъде отстранен от купчината.

Естествените четки все още могат да се мият, но е по-добре да правите това не повече от веднъж месечно, като използвате много нежен продукт, например измиване на лицето за чувствителна кожа. Не позволявайте на водата да навлиза във вътрешността на накрайника, за да не разтворите лепилото, което държи купчината и дръжката заедно. След като изплакнете четките и леко изстискате останалата вода с пръсти, поставете ги върху хоризонтална повърхност върху кърпа или хартиена кърпа и оставете да изсъхнат напълно.

Категория: