Най-познатият грим продукт има дълга и невероятна история, преди да се озове в нашите козметични чанти в съвременната си форма

Жените са рисували устните си в древен Египет. Червилото в съвременния смисъл обаче се появява в края на 19 век. Но до 1915 г. червилото живееше изключително на тоалетните маси. Докато американската компания Scovill Manufacturing Company не пусна първото червило в кутия с малки лостчета, които могат да се издърпат от тубичката. През 1923 г. се появява калъф, от който кабелът може да се развие.

През 20-те години на миналия век се появява червилото Tangee, което се приспособява към естествения нюанс на устните, правейки ги по-ярки. Американските жени го изметаха от рафтовете. По време на Голямата депресия се появява понятието "ефект на червилото" .

Хората нямаха пари за големи покупки - тогава индустриалното производство в Съединените щати намаля наполовина, докато печалбите на козметичните компании, напротив, се увеличиха.

В края на 40-те години се появява първото перманентно червило. Разработен е от американския химик Хейзъл Бишоп.

През 90-те години червилото беше почти забравено. Гланцът за устни дойде на мода, акцентът се измести към очите.

Но в началото на XXI век имаше нов кръг на популярност на червилата. Появиха се нови текстури и формули, дълготрайното червило престана да изсушава устните, а грижовните компоненти в състава се превърнаха в норма. В Color Sensational на Maybelline New York например има масло от шеа.

Категория: