Правите редовно маникюр, използвате само доказани и скъпи лакове, но изведнъж забелязвате, че ноктите ви се ексфолират. Казваме ви защо се случва това и какво да правите по въпроса

Здравите, здрави нокти са индикатор за здраве. Ако нещо не е наред с ноктите, значи нещо не е наред с тялото като цяло. Неправилно хранене, лоши навици, чест контакт с химикали, стрес - може да има много причини. За да излекувате ноктите, първо трябва да разберете защо се ексфолират.

Вътрешни фактори

  • Небалансирана диета

Когато се храним неправилно, на организма му липсват определени микроелементи и витамини. Този проблем може да се изрази по различни начини, включително проблеми с ноктите. Най-често, ако ноктите се ексфолират, това показва липса на елементи като калций, желязо, цинк, сяра, витамини D, A и група B и аминокиселини. За да получите всички тези хранителни вещества, ежедневната ви диета трябва да включва постно месо, риба, зеленчуци, млечни продукти, плодове, билки и зърнени храни.

  • Постоянен стрес

Когато изпитваме нервно напрежение, тялото ни произвежда адреналин, налягането се повишава и това води до нарушен кръвоток. Резултатът е, че количеството вещества, влизащи в ноктите, намалява.

  • Генетично предразположение

Някои хора имат чупливи нокти от раждането. Те започват да се ексфолират поради външни влияния. В този случай просто трябва да се погрижите за ръцете си и да обърнете повече внимание на грижата за ноктите.

  • Болести

Ако ноктите не само се ексфолират, но и променят цвета си, по-добре е да посетите лекар възможно най-скоро и да се изследвате.

Външни фактори

  • Контакт с вода

Ноктите могат да се отлепят при чест контакт с вода. Ето защо е много важно да използвате гумени ръкавици при миене на съдове и мокро почистване.

  • Химикали

Ацетон, химикали за почистване на дома, боя - тези и други химикали унищожават нокътната плочка и могат да причинят белене на ноктите.

  • Механични повреди

Най-честата причина е лошият навик да си гризате ноктите. Поради това ноктите стават чупливи, слаби и се ексфолират.

Как се справяте с нацепените нокти?

Категория: