Тънката и деликатна кожа около очите изисква много внимателно отношение. Ето как да идентифицирате и управлявате алергиите към сенки за очи, спирала, очна линия и други продукти за красота

Поради факта, че кожата около очите е много тънка и деликатна, тя е най-чувствителна към козметика - очна линия, спирала и сенки.

Понякога алергичната реакция може да не се появи веднага, а след седмица или дори месец използване на козметика.

Най-често срещаният тип алергична реакция е иритативен контактен дерматит, който причинява зачервяване, сърбеж и дразнене на кожата, където сте нанесли козметичния продукт.Друг вид алергична реакция е козметичното акне, което се проявява като червен обрив. А най-тежката реакция е алергичният контактен дерматит, при който лицето видимо се подува.

Първото нещо, което трябва да направите и в трите случая, е да посетите дерматолог. Това ще помогне да се справите с алергичната реакция и да приведете кожата в ред. След това трябва да разберете кое лекарство е причинило дразненето. Можете да го направите у дома.

  • Ако смятате, че сте алергични към сенки, нанесете ги сутрин върху предмишницата от вътрешната страна (тук кожата е толкова чувствителна, колкото и на лицето), а вечерта измийте с почистващ препарат. Внимателно наблюдавайте реакцията на кожата: ако се появи дразнене върху нея, значи сте открили виновника, ако не, продължете да тествате други продукти в козметичната си чантичка.
  • По-лесният начин е да отидете на дерматолог и да се изследвате. Така ще намерите не просто лекарство, а конкретна съставка, към която сте алергични. За вас остава само да четете внимателно етикетите, когато купувате козметика.

Можете ли да се доверите на продуктите за "чувствителна кожа" ?

Може да съдържат по-малко алергени, но все пак да предизвикват дразнене. Следователно подобна марка не гарантира нищо. Също така трябва да се внимава особено при използването на суперустойчиви продукти – за да ги направят по-„дълготрайни“, производителите добавят химикали в още по-високи концентрации.

Имали ли сте някога алергия към козметика? Разкажете ни за вашия опит в коментарите.

Категория: