Как да разберете дали сте алергични към козметика? Ние разбираме причините за алергиите и ви казваме как да ги неутрализирате

Кои съставки причиняват алергии?

Вероятно няма нито една жена на света, чиято кожа с радост би приела всичко, което се нанася върху нея. Много хора са запознати със сърбеж или раздразнение в резултат на използването на един или друг козметичен продукт.

Една от честите причини за алергии е индивидуалната непоносимост към който и да е компонент на козметичния продукт. Обикновено такава реакция се предизвиква от аромати, оцветители и консерванти.

Парфюмите се използват, за да придадат на козметиката приятен аромат. Алергиите могат да бъдат причинени както от естествени аромати (като етерични масла), така и от синтетични.

Консервантите се използват за увеличаване на срока на годност на козметиката. По правило те са доста агресивни химикали.

В козметиката се добавят бои за наситеност на цвета. Много често се използват анилинови бои и метални соли, които сами по себе си са мощни алергени.

Кои продукти могат да причинят алергии?

На първо място в списъка на най-алергизиращата козметика е водоустойчивата спирала. Лигавицата на окото се дразни, ако върху нея попаднат частици от труп. Съставки като ланолин, пчелен восък и растителни смоли могат да бъдат опасни.

Следващите в списъка са дълготрайни червила, които съдържат разяждащи оцветители на базата на ментол, мента или чили.

Когато избирате шампоани и душ гелове, избягвайте ярки цветове с високо съдържание на багрила.

Как се проявяват алергиите?

  • Зачервяване, сърбеж и парене на кожата

  • Сухи и подути устни

  • Запушен нос

  • Тъмни кръгове под очите поради подуване

  • Насълзени очи

Какво трябва да направя, ако имам алергия?

Ако имате алергия към козметика, трябва незабавно да се консултирате с лекар. Какво трябва да направите, преди да отидете на лекар?

  • Изплакнете грима обилно с топла вода

  • Спрете да използвате грим (дори и този, който не е предизвиквал негативна реакция преди)

  • Ако очите ви са алергични, измийте ги с отвара от лайка

Категория: