Алена Парецкая,
педиатър

Периодичното гладуване (или гладуване) означава изобщо да не се храните за определен период от време всеки ден или веднъж или два пъти седмично.

Някои популярни подходи за периодично гладуване включват:

Редуващо се гладуване

Яжте обикновена храна един ден и или гладувайте напълно, или яжте малко количество (по-малко от 500 калории) на следващия ден.

Публикация 5 : 2

Яжте нормална диета пет дни в седмицата и постете два дни в седмицата.

Ежедневна публикация с ограничено време

Яжте нормално, но само в рамките на осемчасов прозорец всеки ден. Например, пропуснете закуската, но обядвайте около обяд и вечеряйте преди 20:00.

Някои проучвания показват, че гладуването през ден е също толкова ефективно, колкото обикновената нискокалорична диета за отслабване. Това изглежда разумно, защото намаляването на калориите трябва да ви помогне да отслабнете.

Може ли периодичното гладуване да подобри здравето?

Загубата на тегло и физическата активност помагат за намаляване на риска от заболявания, свързани със затлъстяването: диабет, сънна апнея и някои видове рак. При тези състояния периодичното гладуване изглежда също толкова полезно, колкото всеки друг вид диета, която намалява общия брой калории. Някои изследвания показват, че периодичното гладуване може да бъде по-полезно от други диети за намаляване на възпалението и подобряване на свързани състояния като болестта на Алцхаймер, артрит, сънна апнея, астма, множествена склероза и инсулт.

Важно е да се отбележи, че периодичното гладуване може да има неприятни странични ефекти, но те обикновено изчезват в рамките на един месец. Страничните ефекти могат да включват глад, умора, безсъние, гадене, главоболие.

Периодичното гладуване е безопасно за много хора, но не за всички. Пропускането на хранене не е най-добрият начин да управлявате теглото си, ако сте бременна или кърмите. Ако имате камъни в бъбреците, гастроезофагеален рефлукс, диабет или други медицински състояния, говорете с Вашия лекар, преди да започнете периодично гладуване.

Периодично гладуване: какво може да направи?

Ускорена загуба на тегло

Проучванията показват, че без значение какъв е вашият метод на гладуване, е по-вероятно да отслабнете, когато ограничите диетата си. Но трябва да се отбележи, че периодичното гладуване също помага да се отървете от коремните мазнини.Натрупването на твърде много „резерв“ около талията увеличава риска от сърдечни заболявания, така че загубата му може да подобри здравето.

Понижено кръвно налягане

Науката е доста убедителна, че гладуването влияе върху кръвното налягане. То ще намалее, ако се придържате към тази система за дълъг период от време. Но веднага щом спрете ограниченията, нивото на налягането постепенно се връща до това, което беше преди гладуването.

Облекчаване на възпаление

Малки протеини, наречени цитокини, предизвикват възпаление в тялото. Проучвания върху мъже и жени, които са постили по време на свещения за мюсюлманите месец Рамадан, показват, че тези протеини са значително намалени след 3 седмици гладуване. Подобни проучвания при възрастни с астма показват същия резултат: гладуването подобрява симптомите и белодробната функция.

Нисък холестерол

Все още няма окончателни доказателства, но няколко малки проучвания показват, че гладуването, особено през ден или два, може да понижи LDL холестерола.Това е вид мазнина, която може да се натрупа в артериите. Едновременното гладуване не влияе на нивото на добрия холестерол (HDL).

Подобряване на мозъчната функция

По-голямата част от информацията за ефектите от гладуването върху мозъка идва от проучвания извън хора. Изследвания върху плъхове на гладно показват нормализиране както на мозъчната структура, така и на растежа на нервните клетки, което подобрява мозъчната функция. Експерти проучват как може да помогне за забавяне на заболявания като Алцхаймер и Паркинсон.

Намалете риска от рак

Изследвания върху животни и клетки показват, че гладуването помага да се блокира растежа на тумора и да се увеличи ефективността на химиотерапията при пациенти с рак. Все още няма достатъчно данни, за да разберем как гладуването влияе върху риска от рак при хората.

Подобрете инсулиновата резистентност

Последни проучвания при хора с инсулинова резистентност показват, че гладуването може да подобри действието на инсулина в тялото. Тези наблюдения все още продължават.

Нормализиране на съня

Някои проучвания казват, че гладуването може да намали броя на бързите движения на очите (REM). Това е фазата на сънуване, когато мозъкът интегрира спомени. Други проучвания показват, че гладуването може да повиши нивата на химикали, които карат човек да се чувства по-буден през целия ден.

Удължаване на живота

Учените казват, че са необходими повече изследвания върху хора, за да знаем със сигурност дали постенето добавя допълнителни години към живота ни. Но последните експерименти показват, че периодичното гладуване подобрява здравето по начин, който помага на човек да живее по-дълго чрез намаляване на клетъчните увреждания.

Укрепване на имунната система

Периодичното гладуване може да помогне за засилване на имунитета, но досега има малко изследвания при хора по темата. Проучвания върху плъхове и малка група хора в клинични проучвания показват, че гладуването по време на химиотерапия помага за защитата на белите кръвни клетки, както и за растежа на нови.

Почистване на кожата

Има много твърдения, че гладуването помага за изчистване на акнето и подобряване на състоянието на кожата, но няма много научни доказателства, които да го подкрепят. Все още не са направени достатъчно изследвания, за да се разбере какъв ефект има гладуването върху здравето на кожата.

Възстановяване след инсулт

Изследвания върху животни показват, че гладуването предпазва мозъка от увреждане след инсулт и ускорява възстановяването. Но все още няма проучвания, които да доказват това при хора. Мозъкът е хибриден „консуматор“ и работи оптимално, когато превключва между захар и мазнини за гориво. Най-лесният начин да постигнете това е периодичното гладуване (или гладуване).

Може ли гладуването да навреди?

Въпреки това, повтаряме, тази практика не е за всеки, трябва да вземете предвид противопоказанията и ограниченията. Ключовият въпрос е дали такава диета може да има дългосрочни отрицателни последици за здравето.

Когато става въпрос за лечение на болести като цяло, има малко изследвания, направени върху хора. Тъй като не са довършени, много диетолози призовават да внимаваме. Човек трябва да се пази от екстремни диети, които изискват човек да остане без храна по цели дни. Такива мерки могат да доведат до нездравословни навици на преяждане и гладуване. А при пациенти с диабет, приемащи лекарства за контрол на нивата на кръвната захар, гладуването в комбинация с лекарства може да понижи плазмените нива на глюкоза до опасни нива. За тези, които не са с наднормено тегло или възрастните хора, периодичното гладуване може потенциално да доведе до загуба на костна маса и мускулна загуба.

Специалистът никога няма да препоръча периодично гладуване на болен от рак и на всички хора със здравословни проблеми. Трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете периодично гладуване.

Категория: