Казват, че най-добрият приятел на момичето е диамант. А кой създава бижута с тези и други скъпоценни камъни, за които мечтаят младите дами от цял свят? Заедно с най-голямата услуга за абонаментни книги MyBook разказваме за най-известните бижутери, чиято работа кара сърцата да бият по-бързо и банковите сметки намаляват. И разбира се, препоръчваме някои ценни книги за тези изключителни личности.

Карл Фаберже / "Какво измисли Фаберже"

Густав Фаберже основава своята къща за бижута през 1842 г., но синът му Карл донася световна слава на компанията.През 1885 г. той получава поръчка да направи скъпоценно великденско яйце за съпругата на Александър III. Резултатът толкова много зарадвал руския император, че било решено такива сувенири да се правят всяка година. В резултат на това Фаберже създава 54 уникални скъпоценни яйца за кралското семейство. След революцията компанията губи влиянието си на световния пазар на бижута и едва сега възвръща предишната си слава. Можете да научите повече за необикновената техника на бижутерите и да се запознаете по-добре с работата им в книгата „Какво изобрети Фаберже“ от Наталия Соломадина.

Луи-Франсоа Картие / Cartier Panthère

Луи-Франсоа Картие е син на производител на барут, но от детството си е привлечен от красотата и става бижутер. Веднъж съпругата на интенданта на двора на императора дойде в магазина му и скоро цялото благородство на Европа беше сред клиентите на Картие. Бижутерът изработва бижута, аксесоари и парфюмни бутилки, щедро използва скъпоценни камъни, пръв работи с платина, като същевременно никога не се повтаря и смело експериментира с форми - всичко това направи марката Cartier една от най-известните и влиятелни днес.Можете да проследите цялата, повече от век история на къщата, благодарение на цветното издание на Cartier Panthère от четирима безспорни авторитети: историк на изкуството Беренис Джефроа-Шнайтер, бивш редактор на американския Vogue Андре Леон Тели, историк на дизайна Вивиен Бекер и експерт по бижута Джоана Харди.

Чарлз Луис Тифани / Tiffany Style: 170 години дизайн

Както се вижда от една от основните книги на легендарната къща за бижута Tiffany Style: 170 Years of Design, Charles Lewis Tiffany започва с продажба на канцеларски материали, но бързо се насочва към бижутата. В резултат на това компанията му става първата американска компания, която получава престижна награда за отлично качество на сребърните изделия. Чарлз обърна голямо внимание на дизайна: именно той излезе с корпоративна идентичност, която никога не се е променила. Между другото, емблематичният тюркоазен нюанс е регистрирана търговска марка. Тифани е и една от първите, които използват цветни скъпоценни камъни в бижутата.

Антъни Патек / Обсебен от блясък: За бижутата и как желанието да ги притежаваш променя света

През 1839 г. Антони Патек, емигрант от Полша, отваря малка часовникарска работилница в Женева. Започва с джобни часовници в оригинални гравирани калъфи. Скоро Антъни стартира широко производство на ръчни часовници, след което инсталира независима втора ръка. И след като продуктът му беше закупен от кралица Виктория, марката стана обичана от аристократите и богатите. В същото време Антъни Патек участва в благотворителна дейност и активно помага на своите сънародници. Днес часовниците Patek Philippe са сред най-скъпите в света. Тези и други емблематични аксесоари за китката са описани подробно от Aja Raiden в нейната книга Obsessed with Glitter: Jewellery and How the Desire to Own It Changes the World. Силно препоръчително!

Даниел Сваровски / Swarovski: Честване на история на сътрудничество в областта на модата, бижутата, представянето и дизайна

Като дете Даниел Сваровски работи в стъкларската фабрика на баща си. А когато пораснал, разработил първата в света електрическа машина за шлайфане на стъкло и я патентовал. Той отваря фабриката си през 1895 г. Даниел изобретил нова технология за производство на кристал, но спечелил световна слава благодарение на Коко Шанел. Модният дизайнер беше един от първите, които използваха известните австрийски кристали, които са толкова трудни за разграничаване от диамантите. Досега тайната на блясъка на марката Swarovski е голяма тайна. Но освен това има много други интересни факти, с които бижутерската къща се гордее. Прочетете за тях в книгата Swarovski: Celebrating a History of Collaborations in Fashion, Jewelry, Performance, and Design, издадена на 120-ата годишнина на емблематичната марка.

Категория: