Ирина Шчапова,
журналистка, феминистка и неспокоен шопингхолик

Мечтаният гардероб не започва с голяма сума пари в сметката, а с ясна представа кой си и какво ти отива. В противен случай всичко би било твърде просто и всички знаменитости биха се обличали стилно. Съвети като „купете си бежово палто и веднага станете модерни и елегантни“ просто не работят. Нищо магическо не се случва, след като придобиете основни неща, вие просто ставате собственик на по-гъвкави и лесни за използване дрехи.

Пътят към гардероба на мечтите ти, както и пътят към мечтаната работа минава през близко запознаване със себе си, със собствените ти навици, предпочитания, желания.С други думи, чудото се случва, когато най-накрая купувате неща от внимание към вашите нужди, а не от нуждата да се харесате на някого или да изглеждате като модел в списание. И за да направите покупките щастливи ден след ден, трябва внимателно да изберете само онези неща, които отразяват личната ви естетика. Както в случая с въпроса „Как да изглеждаш секси?“, на който всеки от нас ще даде различен отговор, а той всъщност ще означава в какво точно се чувстваш секси.

Намерете моден блогър, близък до вас по дух

При съставянето на мечтания гардероб е важно наблюдението, а именно вашето лично визуално изживяване при формиране на образи и комбинации. Къде да трупам опит? Наслаждавайте се на изображения - снимки и видеоклипове, които отразяват вашата идеална картина на света. Ние избираме всеки продукт не само въз основа на заявка в сегашно време (например: „Имам нужда от пола за офиса“), но и въз основа на примери и асоциации от миналото.Задайте си въпроса: чий гардероб смятате за идеален? Чий стил наистина харесвате? Следвайте този човек и сложете в касичката със знания как се съставят изображенията, цветовете и аксесоарите се комбинират.

Бъдете свой собствен стилист

Без значение колко странно може да звучи, но отговорите на въпроса какво да носите с това или онова „трудно“ нещо, можете да се обърнете не само към стилисти за пари, но и към модни марки безплатно. Да речем, че сте купили кожена пола на разпродажба и сега се съмнявате колко е „вашето“ нещо и дали отговаря на вашия гардероб. Или може би сте преглеждали гардероба си и сте намерили пуловера с голяма плетка на баба си и сега обмисляте да го изхвърлите. За да ви помогнат, не само услугите на стилисти, но и набор от модни марки и бутици с различни марки. Отидете на уебсайтовете на онлайн магазините Net-a-Porter, Matches Fashion или Farfetch и потърсете подобни артикули, вижте какво съчетават стилистите на тези магазини с кожени поли от същия силует и пуловер с подобен модел.Може би ще можете да видите комбинации, които не са ви идвали на ум преди, и ще дадете на нещата втори живот.

Търсете не просто нещо, а комбинации

Нека всяка нова покупка бъде екипен играч: не е важна само нейната ярка индивидуалност, а как тя се вписва в „колектива“ от вашите неща, който вече работи с пълен капацитет. Помислете преди всичко за потенциала за придобиване, за бъдещите комбинации и ролята, която новостта ще играе в тях. Това е един от начините да избегнете "невидимите" неща, които просто висят в шкафа и се носят не повече от веднъж. Всеки стилист има списък с дрехи, които проверява в гардероба на клиента в зависимост от начина му на живот: например кои якета се носят често и с желание и кои просто висят на закачалка с месеци и защо. Кои неща бихте определили като основни за начина си на живот и колко често ги носите?

Определете с какво се гордеете

Модната мантра „Дрехите трябва да показват достойнствата и да прикриват недостатъците“ изглежда остаряла и вече неактуална. Но, от друга страна, зад този призив се крие едно напълно логично желание да се представиш в най-добрата светлина и то просто не може да остарее. Всички искаме да изглеждаме добре, въпреки че не е необходимо всеки ден да хващаме възхитени погледи върху себе си. И каква е вашата сила? Ако имате дълги тънки крака, носете по-често прави панталони, клинове и къси шорти. Ако имате гърди, купете си топове в стил 50-те години с квадратно деколте или рокли в същия стил. Ако е на гърба, тогава горната част с отворен гръб, сложни изрезки и връзки.

Изберете модна марка, чиято естетика ви харесва

Модните марки днес вършат отлична работа не само като продават дрехи, но и излъчват естетика, мироглед и начин на живот.Как това може да помогне в създаването на гардероба на вашите мечти, ако бюджетът просто не ви позволява да харчите пари за Christian Dior и Gucci? Вземете от марките, които харесвате, това, което масовият пазар взема от тях: вдъхновение. Копирайте приложени примери за комбинации и цветови комбинации, които харесвате, запазете новости и потърсете аналози от демократични марки. Например от Max Mara можете да научите как да създадете модерен офис капсулен гардероб, да копирате текстури и цветове, от Saint Laurent можете да получите идеи как да комбинирате много тесни панталони и пухкави блузи с панделки и волани, от Nanushka как да носите и изберете изкуствена кожа. Ако марката има много неща в асортимента си, които приличат на това, което вече имате в гардероба си, тогава трябва да следвате нейната креативност и да потърсите вдъхновение за новите си визии.

Забравете сезонността

Концепцията за сезонността е предназначена да ни кара да купуваме все повече и повече неща. Всъщност, ако нещо, закупено миналото лято на тази година, изобщо не ви харесва, тогава може да има само две възможности: или е загубило външния си вид, или сте го купили несъзнателно и не отговаря на личната ви естетика.Животът ни не се променя драматично от сезон на сезон, така че умишлените покупки ни служат със сигурност повече от година. Научете се да разделяте вашето въображаемо и истинското си аз: всички ние мечтаем да носим красиви рокли и ярки аксесоари по-често, но в обикновените дни само онези неща, които ще ви помогнат, ще ви дадат комфорт и ще ви развеселят, ще формират вашия подходящ гардероб.

Категория: