Ирина Шчапова,
журналистка, феминистка и неспокоен шопингхолик

Бизнес дрескодът претърпя значителни промени през последното десетилетие: определено стана по-разнообразен и по-малко консервативен. Някои компании въведоха неформален петък, някои работодатели започнаха да разрешават маратонки и ярки цветове, а елементите на мъжкия гардероб на жените със сигурност не изненадват никого. Промените водят до логичния въпрос: наистина ли имаме нужда от стриктен дрескод и какво дава той както на компанията, така и на всеки служител?

В дипломатическата сфера, която все още се характеризира с консервативен подход към имиджа като цяло, съществува убеждението, че строгият външен вид прави благоприятно впечатление в критични ситуации, когато атмосферата на преговорите вече е нажежена до ограничение и е необходимо да се запази неутралност и уважение към събеседника.Консервативните офис дрехи изравняват противниците и изглаждат контрастите, ако не в спор, то в културните различия във външния вид. Много от нас целенасочено търсят работа в компания с по-спокоен дрескод, но за интервю или за пробен период предпочитаме да дойдем в спокойни и сдържани неща, за да влезем плавно и без скандали.

Вече са написани много статии по темата за официалния бизнес стил, но днес искаме да се съсредоточим върху един конкретен аспект, който все още е под съмнение: какви бижута могат да се носят при строг дрескод на работа?

Златни обеци със сапфири и диаманти

В Кодекса на труда на Руската федерация няма такова нещо като дрескод, затова при всяка смяна на работното място ви съветваме да се консултирате, ако не с шефа си, то с колегите си: напр. , възможно ли е да носите ярки бижута в офиса, предвид миниатюрния им размер?

Златни обеци със сапфири и диаманти

Златен кръст висулка с диамант

Важно корпоративно правило: вашите бижута не трябва да крещят за вашия статус или заплата. Поради тази причина марковите аксесоари често са недоволни, за да не би един работник да се отличи от останалите.

Златен медальон с диаманти

Минималистично двойно сребърно колие

Има и компании, които нямат строги изисквания към бижутата: например трябва да носите корпоративна униформа, за да бъдете разпознаваеми, но малките бижута са разрешени като индивидуална черта на вашия имидж. Мнозина не знаят за това и се страхуват да носят каквито и да е бижута, вместо да разнообразят ежедневието си с тяхна помощ.

Декорация за врата

Златна брошка с игла

Строгият офис дрескод помага за оформянето на корпоративния стил на компанията и настройва нейните служители за сериозна работа. По този начин всякакви "несериозни" аксесоари веднага попадат под забрана: вашите бижута не трябва да стават повод за шеги и дискусии, но за целта те трябва да бъдат прости и разбираеми.

Игла от розово злато

Тънка златна гривна с кръгла вложка

Твърде консервативните бижута днес резонират не само сред служителите в офиса, но и сред представителите на творческите професии, които просто са уморени от разнообразието и сложността на съвременните тенденции и търсят нещо абсолютно луксозно и възможно най-просто.

Златна гривна

Златни обеци с кубичен цирконий

Сбитите шипове са първото нещо, което идва на ум, когато мислим за бизнес бижута. Имайте предвид, че кубичният цирконий не блести толкова ясно и скъпо, колкото диамантите, и това може да е точно това, което търсите за спокоен офис стил.

Златни обеци с кубичен цирконий

Златен диамантен пръстен

Сватбените и годежните бижута обикновено минават дори през строгия офис “фейс контрол”, защото няма аргументи срещу истинската любов и диамантите. Между другото, можете да се осмелите и да оправдаете бижутата, от които се нуждаете на работното място: например кажете, че този пръстен със седем диаманта ви носи късмет в сделките.

Златен пръстен с диаманти

Категория: