Полина Шчеглова,
колумнист

Откритият и честен диалог се счита за ключ към силни и хармонични семейни отношения и следователно всякакви тайни се оценяват като уж нещо разрушително и негативно. Но длъжни ли сме да казваме на партньора абсолютно всичко, ако ни е скъп? Или е допустимо да приписвате сферата на красотата и грижата за себе си в отделна колона под заглавието „Тайна“, тъй като това е вашето тяло и ваш личен бизнес? Като цяло пълната откровеност на принципа „обсъдете всичко“ е по-скоро мит, отколкото реалност. Например, рядко някой споделя подробности от миналите си романи или преразказва подробно историята на собственото си семейство.

Никой няма право да изисква от вас повече откритост от това, на което вие самите сте готови. И ако все още ви насилват, това е знак, че чувствата ви са манипулирани. Разпознаването на такива манипулации и разбирането защо вие лично се нуждаете от тайни или абсолютна откровеност е достойна тема за интроспекция или за терапия на двойки. Заедно с психолози се опитахме да анализираме какви са различните отговори на въпроса „Трябва ли да кажа на мъж за пластични операции и козметични процедури?“ говорим за връзки.

" Да, трябва да кажете" : каква заплаха представляват тайните за вас?

Здравите взаимоотношения се основават на доверие и решението да споделяме всичко изглежда най-логично и правилно. Но прекалената откритост може да събуди подозрение. Защо казваш на мъж всичките си тайни? Какво очаквате в замяна на такава абсолютна искреност - одобрение, съвет или подкрепа? И какво ще стане, ако скриете някои лични неща и след това мъжът разбере за това: каква ще бъде реакцията му в този случай?

Да имаш лична, скрита област на интерес е абсолютно нормално. И когато психолозите поставят протокол, наречен „говорете с партньора си за всичко“, това се отнася за онези области от семейния живот, в които и двамата си взаимодействате: трябва да обсъдите дали има нещо, което не ви харесва в секса или ако е трудно за да се справяш сама с дете. Домът, отглеждането на потомство и леглото са области, в които и двамата присъствате и трябва да инвестирате време и енергия. Въпросът за пластичната хирургия и козметичните процедури засяга вашето тяло, вашето лично пространство.

Вие абсолютно не сте длъжни да докладвате на мъж какво правите с тялото си, защото сте на личната си територия и сте свободни да опитате това, което ви харесва и което ви харесва. Ако тази фраза предизвиква у вас съпротива, тогава си струва да помислите дали сте в зависима връзка, където мъжът ръководи всичко и контролира не само общите семейни въпроси, но и собственото ви тяло.Как ще реагира, ако скриете някаква процедура и по-късно той разбере истината? Доволни ли сте от реакцията му или е плашеща и поради тази причина предпочитате пълната откровеност във всичко? Тези въпроси е изключително важно да си зададете, за да почувствате колко комфортно се чувствате в една връзка и кой сте в нея.

" Да, но само за сериозни операции" : нивото на секретност в двойка се определя от две

Хармоничните връзки са тези, в които и двамата са доволни от степента на откритост, която всеки е определил за себе си. Ако единият партньор обича да има тайни, докато другият се чувства удобно да не задава въпроси за всичко, тогава е постигнат удобен баланс. Много двойки съзнателно и от любов един към друг избират определена дистанция: не преразказват всички събития от деня вечер, не споделят резултатите от личната терапия или пазят конфликтите си с колегите за себе си. И това не означава, че отношенията са охладнели и партньорите са напълно безинтересни един за друг.Понякога не споделяме събитие или мисъл, защото ние самите още не сме разбрали каква роля ще отредим на това в живота си, какъв смисъл и значение ще има.

Не забравяйте, че има и сфера от лични интереси, които някой иска да запази в тайна, за да запази личната си територия. Да кажем, че има ритуали за красота, които ви пленяват лично, независимо дали става дума за ботокс, масаж или маникюр, и споделяте информация с мъж в духа на „днес ще отида в салон за красота след работа“, но не уточнявайте подробности . Ако вашите тайни не вредят на друг, не „кроете“ нищо срещу него и той не настоява за подробна история, тогава всичко е наред. В една връзка нищо не може да бъде изречено от и до, споразуменията непрекъснато се актуализират и ако не сме готови да говорим за нещо днес, това не означава, че винаги ще бъде така.

" Не, недей" : запитайте се защо искате да скриете всичко?

Да кажеш или да не кажеш на партньора си това, което засяга само теб, е личен избор.Всеки ден преминавате през подобни ситуации, когато решавате каква информация да споделите и каква да премълчите. Но ако предпочитате да пазите тайни за каквито и да било процедури за красота, тогава трябва да си зададете логичния въпрос: защо? Какво ви кара да пазите в тайна всякакви манипулации със собственото си тяло от мъж? Може би този отговор е свързан с болезнени преживявания от миналото или от детството ви, когато вашите решения са били критикувани и способността ви да постъпвате правилно и да правите адекватни избори е била постоянно поставяна под въпрос.

Ако пазите тази информация в тайна, защото може да създаде проблеми в една връзка, тогава има смисъл да помислите колко високо е нивото на доверие в двойката, колко лесно изпадате в кавги, как разпределяте финансовите ресурси и отговорност. Пластичната хирургия и инжекциите за красота са доста скъпи процедури, което означава, че могат да доведат до разправии на тема пари. В този случай си напомнете, че инвестирането в семейното благополучие не е само материално: ние също инвестираме време, енергия, морална сила в създаването на комфортен домашен климат и щастието на всички, които живеят в него.Не бягайте от възникващите въпроси, те работят за вас, а не срещу вас и ще ви помогнат да „излъскате“ възможните грапавини във връзката ви, да направят вас и партньора ви по-близо един до друг.

Категория: