Мария Панова,
невролог, топ LJ блогър

„Изгорях на работа“, уверено казват някои пациенти. Те идват на преглед при лекаря, за да им предпише хапче, което ще им помогне да се успокоят, да спят добре, да станат сутрин и да се върнат на работа, пълни със сила и мотивация. Въпреки това, не всичко е толкова просто. Няма магическо хапче. Да, и синдромът на прегаряне не е толкова прост. Зад фразата „изгорял съм на работа“ може да стои всичко – от депресия до желязодефицитна анемия.

Видове синдром на прегаряне

Обичам определението за синдром на прегаряне от Ричард Ханеман, психиатър и професор по философия в университета в Индиана: „Това е натрупване на стотици или хиляди малки разочарования, всяко от които е едва забележимо само по себе си.“

А това означава, че можете да "изгорите" не само в работата, но и в сферата на майчинството, както и с дългосрочни грижи за безнадеждно болен близък, например. Има и други варианти. Някои експерти също подчертават социалното прегаряне, приписвайки го на интровертите, но, честно казано, кой от нас не е крещял на любимите си деца или също толкова любимия ни съпруг или не е избягвал особено приказливите колеги в офиса, които за някои защо по някаква причина те объркаха с техния психотерапевт и всеки ден бързат да ти излеят всичките си емоционални преживявания?.

Предполагам, че интровертността няма нищо общо с това. И социалното прегаряне не е нищо друго освен прегаряне в опитите да извършите непосилно натоварване от емоционална работа, която не можете да си позволите. И който традиционно се препоръчва да се носи в един шлем изключително от жени.

Какво е синдром на прегаряне?

Човек "изгаря" , защото натоварването не отговаря на възможностите му. Това води до хроничен стрес. Натрупва се от ден на ден. И в буквалния смисъл: в мозъка настъпват промени на клетъчно и молекулярно ниво, докато накрая заработи „аварийният режим“.

Синдромът на прегаряне възниква, защото няма баланс между количеството работа и възнаграждението. Освен това е невъзможно да се изчисли самото количество работа, което ще причини прегаряне за вас. Един доброволец в Етиопия до лакти в кръв и екскременти, не вижда семейството си и не получава значителни материални награди, но всяка вечер си ляга като най-щастливия човек на света. Друг премества документи в офиса от осем до четири, пие кафе дълго време и обсъжда последните новини с колеги, но краката му не отиват на тази проклета работа и всяка сутрин искате да плачете. Защо се случва това?

Мотивацията е виновна. Ако работата отговаря на вашата ценностна система и е възнаградена така, както си представяте: уважението на колегите, благодарността на клиентите, тримесечната премия, всичко е наред. И ако постоянно изпитвате натиск и усещането, че сте изправени пред невъзможни задачи отново и отново, очаквайте синдром на прегаряне.

Симптоми на прегаряне

Много лесно се бъркат с депресия и/или тревожно разстройство. Това е апатия, лошо настроение, главоболие, загуба на апетит, липса на радост от живота и силно усещане, че предстои пълна безнадеждност. Но най-важното е, че вие буквално се разболявате от причината за бърнаут, опитвате се да я избегнете по всякакъв възможен начин, не винаги рационален, а понякога напълно забавен и детински.

Има и фундаментална разлика от депресията: в повечето случаи тя може да бъде, ако не излекувана, то да доведе качеството на живот на човек до приемливо ниво с помощта на лекарства, психотерапия и други методи.Няма лек за синдрома на прегаряне. А психотерапията само ще помогне да се вземе решение за напускане на работа, която унищожава живота на „изгорял“ човек.

От нормалната умора прегарянето се различава по следния начин: умората изчезва след уикенд или ваканция. И когато изгорите за омразна работа, не искате да се върнете след седмица, или след месец, или след година почивка.

Как да разберете дали имате синдром на прегаряне?

Уви, не можете без помощта на специалист. Проблемите на работното място могат да предизвикат депресивен епизод или да бъдат „придружители“ на прегаряне. Понякога постоянното чувство на умора и пълното нежелание да се прави каквото и да било се оказва симптом на заболяване на щитовидната жлеза или, например, желязодефицитна анемия. Затова все още е полезно да започнете с обикновен преглед от терапевт.

Как да преодолеем синдрома на прегаряне?

Ако наистина сте изгорели, преосмислянето на работния ви процес ще ви помогне.Не друго обучение за личен растеж, не увеличаване на продължителността на силовите натоварвания, не авокадо за закуска и сьомга за обяд. Трябва да смените шефа или работата си. Понякога единственото, което помага, е преминаването към друга професия. В мрежата можете да намерите съвети да намерите добър психотерапевт и да медитирате по-често. Със сигурност няма да навреди, но няма и да помогне, освен ако не решите да направите по-сериозни промени в живота си.

Хората със синдром на прегаряне изпитват промени на ниво мозък. Те могат да се влошат, правейки човека все по-нещастен и в един момент да станат напълно необратими. Затова не отхвърляйте възможните признаци на прегаряне и ги приемайте сериозно.

Категория: