Светлана Мисник,
бюти блогър, колумнист

Джинифър Гудуин е известна американска актриса, която на 22 май навърши 43 години. Тя придоби популярност след излизането на филма "Усмивката на Мона Лиза" , където играе една от студентките, но истинско признание дойде при нея след ролята на Снежанка в сериала "Имало едно време" . Снежанка от Джинифер се оказа различна от това, което сме свикнали да виждаме в други приказки. Борбена, дръзка, напориста, войнствена - истинска кралица войн, която беше готова на всичко, за да свали Злата кралица (която, както се оказа по-късно, изобщо не беше зла).Сериалът "Имало едно време" събра всички вълшебни герои, независимо откъде идват. Създателите на проекта подходящо преплитаха историите, свързвайки всичко в общ сюжет, и се получи оригинално и не скучно. В чест на рождения ден на Джинифър Гудуин си припомняме други фентъзи сериали, които трябва да гледате.

Бъфи, убийцата на вампири, 1997–2003

Сара Мишел Гелар като Бъфи Съмърс, неспокойна убийца на вампири, която се премества в тихия град Сънидейл от Лос Анджелис след инцидент в предишното й училище. Момичето има невероятна сила и издръжливост, може да убие няколко демона наведнъж, които наводниха Сънидейл. Но Бъфи не е сама. Помага й училищният библиотекар Рупърт Джайлс, който е ментор на непълно работно време, както и нови приятели - Ксандър, Корделия и Уилоу. Ситуацията се усложнява от любовта на Бъфи към вампира Ангел, който е прокълнат и сега също води ожесточена битка срещу силите на злото.

Очаровани, 1998–2006

Легендарна поредица за сестрите Халиуел - най-могъщите вещици в света. Те са принудени да се върнат в семейното имение след смъртта на баба си и да се научат как да изграждат отношения помежду си. Всичко беше наред, докато най-малката от сестрите, Фийби, намери магическа книга на тавана и прочете заклинанието. Сега в живота на Фийби, При, Пайпър и след това Пейдж всичко се обръща с главата надолу: те трябва да поставят силите и способностите си на олтара на служенето на силите на доброто, защитавайки смъртните от демони.

Грим, 2011–2017

Фентъзи сериал с детективски елементи, базиран отчасти на приказките на Братя Грим. Портланд, САЩ днес. Ник Буркхард е детектив от отдел убийства, който живее обикновен живот. Върши добре работата си, хваща престъпници, иска да предложи брак на приятелката си. Всичко се променя, когато Ник разбира, че е потомък на група ловци, известни като Грим.Човекът има определен инстинкт за демони, който е бил скрит от него дълго време благодарение на любимата му леля. Ник ще устои на дарбата му, но магическите сили ще го вземат. Привличайки помощта на мил и безобиден върколак на име Еди, детектив Буркхард ще раздава правосъдие, разбивайки чудовища, сякаш слезли от страниците на страшни приказки.

Outlander 2014-настояще

Клер Рандал е военна медицинска сестра, работеща на бойното поле в Шотландия през 40-те години на миналия век. Докато се разхожда край каменните кръгове, момичето мистериозно се пренася в 18 век, по-точно в 1743 година. Клеър е уплашена от новата ситуация, тя не може да дойде на себе си, тя е в опасност на всеки ъгъл: тя лесно може да бъде обвинена в магьосничество и шпионаж, защото има борба за независимост на Шотландия. Героинята трябва да намери начин да се върне в своето време, където е оставила съпруга си. Момичето не измисли нищо по-добро от това да се омъжи за смелия рицар Джейми Фрейзър, който я очарова с искрящо чувство за хумор.Чудя се дали постъпката на Клер се счита за измама или любовта в друго време е дреболия?

Магьосници, 2015–2020

Поредицата ще се фокусира върху магическия университет на Брейкбилс, където влизат само избрани студенти. Не, те трябва да показват не умствени, а свръхестествени способности. Brakebills е нещо като Хогуортс, само че тук митниците са по-свободни. Главният герой е Куентин Колдуотър. Той е малко затворен и предпочита самотата пред шумните компании. Това е в Brakebills, което Куентин трябва да получи. Тук той най-накрая ще намери своя път и дори ще намери приятели, което не се получава в обикновено училище. В продължение на пет сезона героите от сериала ще се сблъскат с удивителни и необясними неща, ще спасят добра магия, ще завладеят други светове и ще се научат да контролират способностите си в полза на човечеството.

Сирена, 2023–2020

Според легендата, близо до крайбрежния град Бристол Коув някога са били открити русалки, които не се отличават с безвредност. Напротив, русалките са много хладнокръвни, хитри, коварни и са унищожили не един кораб. Сега това е само легенда, която местните рибари разказват на деца и ученици. Когато в града се появява мистериозно момиче на име Рин, местните сериозно смятат, че легендите са били прави. В края на краищата с появата й в Бристол Коув започват да се случват странни събития. А самата Рин крие сериозна тайна, заради която е пристигнала в града.

Неговите тъмни материали 2023-настояще

Прожекция на едноименната фентъзи трилогия на Филип Пулман. Главният герой е Лира Белакуа. Тя живее в Оксфорд, където чичо й, лорд Асриел, се грижи за нея. Лира е умна за годините си, необщителна и предпочита компанията на своя демон. Съдбата ще поднесе на момичето странен подарък: то ще срещне г-жа Култър, която не е тази, за която се представя.Лира ще трябва да тръгне на опасно пътешествие, първо до Лондон и след това до Северния полюс, където ще събере армия, способна да спаси децата и демоните, които искат да отделят от тях.

Вещерът 2023-настояще

Фентъзи сериал, базиран на поредицата от едноименни романи на полския писател Анджей Сапковски. Главният герой е вещерът Гералт от Ривия, мутант и наемник. Ако трябва да се справите с някои зли духове, достатъчно е да платите на Гералт и той със сигурност ще ви спаси от това. Така вещерът щеше да се скита по света, ако не се беше натъкнал на Цири, наследницата на кралството на Цинтра, принудена да се крие от нашествениците на страната си. Гералт ще вземе момичето под настойничество, ще промени неговия и нейния живот. Скоро трябва да излезе втори сезон, който феновете на сагата очакват с нетърпение.

Категория: