Светлана Мисник,
бюти блогър, колумнист

На 8 юни един от най-необикновените и откровени рапъри на нашето време - Кание Уест, навършва 44 години. Той е известен не само с музикалните си композиции, но и с директни изявления на различни събития. Кание казва това, което мисли, поради което редовно е бомбардиран с негативни критики. Вярно, това по никакъв начин не се отразява на продажбите на албуми. Дори когато Уест се обяви за бог, феновете му преглътнаха това изявление и започнаха да продължат да слушат идола.

Има напълно разумно обяснение за странното поведение на звездата: рапърът има потвърдено биполярно разстройство. Той започна открито да говори за проблема си още през 2023 г., а през 2023 г. ситуацията ескалира.Кание издига кандидатурата си за президент на САЩ, хвърля избухвания по телевизията на живо, тормози Ким Кардашиян и прави множество скандални изказвания. Самият музикант смята разстройството си не за болест, а за суперсила, която помага в творчеството. Може би това е вярно, но не трябва да забравяте да вземете хапчета

Кание Уест не е единственият с тази диагноза: както се оказа, има доста знаменитости, страдащи от биполярно разстройство.

Катрин Зита-Джоунс

Известната актриса и съпруга на Майкъл Дъглас винаги се е отличавала със сдържаност и спокойствие, не е била забелязвана в скандални истории и винаги е пазила лицето си. Психичното здраве на Катрин се влошава през 2010 г., когато съпругът й е диагностициран с рак на гърлото.Актрисата беше постоянно до Майкъл, страхувайки се да го остави сам. Затварянето и изолацията от външния свят доведоха до факта, че Катрин започна пристъпи на паника, промени в настроението и безпричинни избухвания. Дъглас не разбираше какво се случва с жена му, за самия него беше трудно. Той дори искаше да се разведе с жена си. През 2011 г. е хоспитализирана. Лекарите диагностицираха актрисата с биполярно разстройство тип 2. Състоянието на Зита-Джоунс беше стабилизирано, но през 2014 г. заболяването отново се влоши. В момента Катрин се чувства добре и води нормален живот.

Деми Ловато

Любимата и популярна певица на тийнейджърите се бори с биполярно разстройство от 11 години. Деми беше диагностицирана с това през 2010 г. Преди това певицата беше лекувана неправилно, смятайки, че има само продължителна депресия. Но ситуацията се оказа много по-лоша. Самонараняване, опити за самоубийство, хранителни разстройства, избухливост, сълзливост, промени в настроението - тези симптоми придружават Ловато от много години, но тя се научи да се справя с тях.През 2014 г. певицата проведе серия от лекции в различни градове на САЩ, разказвайки за собствения си опит. Деми не се страхува да говори открито за проблема си и е наясно, че всеки може да се сблъска с това. Певицата също признава, че биполярното разстройство й е помогнало да напише няколко хита.

Дрю Баримор

Един от ангелите на Чарли се бори с биполярно разстройство от много години. Сега, според Дрю, не можете да кажете, че нещо не е наред с нея, но като дете актрисата имаше постоянни проблеми с настроението и поведението. До 14-годишна възраст Баримор има два опита за самоубийство, алкохолна и наркотична зависимост. Психическото състояние на Дрю беше повлияно предимно от атмосферата, в която трябваше да живее, както и от плътния график за снимки. Психиката на тийнейджър не издържа на претоварването и се провали. Баримор е наясно, че никога няма да бъде напълно излекувана, болестта ще остане с нея за цял живот.За да не задълбочи проблемите, в момента актрисата води здравословен начин на живот, спортува и се старае да си почива редовно.

Мел Гибсън

Той знае точно какво искат жените, но не може да се справи с желанията си. Мел има биполярно разстройство, което от време на време го тласка към необмислени действия. Актьорът редовно става обект на скандали и ако по-рано поведението му беше простено, защото той поне участва в достойни филми, сега Мел се появява на екрана все по-рядко. Той беше отписан, във филмографията, предимно калпава работа. Актьорът беше диагностициран с биполярно разстройство през 2008 г., Мел открито заяви това в документален филм. Бившата съпруга на Гибсън, Оксана Григориева, многократно е отбелязвала в интервю, че той се държи много странно и че е омъжена, момичето сериозно се страхува за живота си, защото редовно е заплашвано с репресии.

Бритни Спиърс

Поп принцесата някога беше ангел в плътта и любимката на тийнейджърите по света. Бритни пееше сълзливи любовни песни, излизаше с "лоши момчета" и всички момичета искаха да станат поне малко като нея. Славата и богатството, както и безразборните бракове доведоха звездата в психиатрична клиника.И това се случи неведнъж. За миг от поп принцеса Спиърс се превърна в скандален и неконтролируем звяр, който помита всичко по пътя си. Певицата непрекъснато се появяваше пияна и полугола на публични места, бръснеше се голо, правеше скандали от нулата. Всичко това доведе до факта, че Бритни беше лишена от попечителство над децата, изпратена на рехабилитация и след това в психиатрична клиника. Диагнозата е биполярно разстройство. Баща й дори не вярваше, че тя ще се възстанови. Историята за попечителството имаше широк резонанс, тъй като бащата не искаше да пусне Спиърс изпод крилото си, за да не загуби достъп до многомилионните сметки на дъщеря си.

Аманда Байнс

Този комик стана известен през 2002 г. с ролята си в Big Fat Liar; следват комедиите "Какво иска едно момиче" , "Любов на остров" , "Тя е мъж" , "Сидни Уайт" . Последната работа на Аманда беше филмът "Отличен ученик на лесната добродетел" . На актрисата й предричаха голямо бъдеще в киното, но в края на 2010 г. Байнс се пристрасти към алкохола, наркотиците и психотропните вещества. На този фон тя започна да има сериозни психически проблеми: тя се появи на обществени места по неподходящ начин, водеше асоциален начин на живот и престана да изглежда като хубаво момиче. През 2014 г. звездата принудително е приета в психиатрична клиника в Пасадена, където е диагностицирана с биполярно разстройство. Аманда също страда от параноя, чува гласове и си говори сама. Байнс вече не може да управлява живота си, финансите й се наблюдават от родителите й.

Селена Гомез

Световноизвестната певица и актриса, отличаваща се с приятна външност и силен глас, има сериозни здравословни проблеми. Селена е болна от лупус, срещу който е преминала през химиотерапия и е претърпяла бъбречна трансплантация. Но това не е цялата трудност. През 2023 г. певицата беше официално диагностицирана с биполярно разстройство. Това обяснява редовното депресивно състояние на звездата, повишена тревожност и промени в настроението. Въпреки психичните проблеми, Гомес винаги се е държал на обществени места сдържано и не е бил забелязван в никакви неприятни истории. След диагнозата Селена беше дори възхитена, защото най-накрая разбра какво се случва с нея и вече може напълно да контролира ситуацията.

Категория: