Елена Сюракшина,
ендокринолог

Понякога, без видима причина, сякаш увеличаваме обема си. Един от факторите за това е вътрешният оток, който може да се натрупва дълго време. От научна гледна точка отокът е интерстициално натрупване на течност, което води до увеличаване на телесното тегло. Заедно с ендокринолога Елена Сюракшина се опитахме да разберем причините за отока.

– Една от най-честите причини за отоци е недохранването, а именно злоупотребата със солени и сладки храни, казва нашият експерт.- Освен това отокът може да не се появи веднага, а да се „натрупва“ за известно време, което впоследствие води до впечатляващо увеличение на обема. Сигурно на много хора е позната ситуацията, когато сутрин се опитваме да сложим пръстен, а той сякаш е намалял за една нощ Всички знаем, че солта задържа вода в тялото, но и сладкото не ни действа. Повишените нива на кръвната захар увеличават освобождаването на панкреатичния хормон инсулин, което води до задържане на сол и вода.

Според Елена Сюракшина премахването на отока поради недохранване е доста просто - трябва да коригирате диетата, да не ядете солено преди лягане и да пиете достатъчно вода. Между другото, има и случаи, когато пациентът, напротив, започва да се подува поради недохранване.

– Първата и най-честа причина за отоци е гладуването, коментира нашият гост ендокринолог.- При дефицит на протеин течността се втурва от междуклетъчното пространство в тъканите, което води до увеличаване на телесното тегло. Изразът „подуване от глад“ не се появи току-така.

Отокът като тревожен симптом

Какво да направите, ако човек се подуе без видими хранителни разстройства? Трябва да посетите лекар. Нека да разгледаме предвестниците на какви заболявания могат да се считат за оток в определени области на тялото.

– Ако вечер ходилата, краката, бедрата и стомаха се подуят, това може да е признак на проблеми със сърцето, – обяснява Елена. – Недостатъчното кръвообращение води до проникване на течност през съдовата стена в тъканите. Бъбречно заболяване - това се доказва от бледо и подпухнало лице всяка сутрин, когато следата от натискане на пръст върху кожата не изчезва веднага, а продължава минута или повече. Бъбречният оток продължава много дълго време и може да отшуми едва вечер.

Различните алергии също могат да причинят оток: при такива реакции се произвежда голямо количество хистамин, което повишава пропускливостта на капилярните стени и води до освобождаване на течност в околните тъкани. Отокът, като правило, се появява там, където е попаднало веществото, което причинява алергии. Например, ангиоедемът е остра алергична реакция, засягаща лицето и шията.

При отравяне задържането на течности е естествена реакция на излагане на различни токсични вещества. Водата прониква в тъканите и органите, за да премахне и разтвори токсините. Подутите пръсти и торбичките под очите са признак на зашлаканост в организма.

Заболяванията на щитовидната жлеза се причиняват от промени в концентрацията на тиреоидни хормони, участващи в метаболитния метаболизъм. Когато метаболизмът се забави, течността от междуклетъчното пространство мигрира в тъканите, появява се подпухналост на лицето и шията, а хайверът също увеличава обема си.

Категория: