Полина Шчеглова,
колумнист

Ограничаването на приема на калории е първото нещо, за което се сещаме, когато решите да отслабнете, защото затлъстяването ни се струва именно излишък на същите тези калории в тялото. Приложенията с таблици с калории са изключително популярни и се предполага, че ви позволяват ясно да проследявате кога ядете според нормата и кога преяждате. Но толкова ли е лесно да се определи с пълна точност истинското съдържание на калории в конкретен продукт или ястие? И защо, дори и с всички тези полезни приложения, около 80% от хората след диета пак напълняват отново? Преди да премахнем етикетите „мързелив“ и „чревоугодник“ от клипа, нека подходим към ритуала за броене на калории от научна гледна точка.

В основата на абсолютно всяка диета е една непоклатима истина: броят на консумираните калории трябва да бъде по-малък от броя на изгорените. Поради тази причина ядем нискомаслено кисело мляко за вечеря, а сутрин отиваме на едночасов клас по йога, защото за да отслабнете, трябва да подценявате храната и да изразходвате възможно най-много енергия в спорт. Използвахме и за изчисляване на телесните мазнини, като извадихме броя на изгорените калории от броя на консумираните. Ако изгаряте повече, отколкото консумирате, тогава не складирате мазнини. Но какво ще стане, ако все още не можете да отслабнете? Номерът е, че калоричното съдържание на храната зависи от начина на приготвяне и температурата, а скоростта на обработка на различните калории в тялото не е еднаква.

Калориите са различни за калории

Не всички калории водят до появата на излишни мазнини и затова прилагателното "калорични" не винаги означава тежка и вредна за организма храна.Във всички храни по света можете да изчислите броя на калориите, които съдържат, но ефектът от висококалоричния зехтин и висококалоричното печено свинско ще бъде различен. Например, сладките храни и техните калории значително повишават концентрацията на глюкоза в кръвта, а калориите от зехтин имат малък ефект върху нивата на глюкозата. Някои калории се абсорбират лесно в стените на тънките черва и допринасят за бързия метаболизъм, докато на други е необходимо време, за да го направят. Начинът, по който се приготвя храната, също играе важна роля: например малките разфасовки или термичната обработка на храната подпомагат храносмилането и подобряват усвояването на калории в стомаха и тънките черва.

Ние не броим хормоните

Тялото контролира всички процеси, протичащи в него, включително натрупването на мазнини. Не става толкова бързо, колкото си представяме: преядох с торти в петък, а до събота вечерта вече тежа с 2 килограма повече. Телесните мазнини се контролират от хормони.Например, на много от нас се е налагало да се чувстват дебели преди началото на менструацията и това се дължи на влиянието на хормоните, а не на излишните калории. Същото е и със затлъстяването: рязкото наддаване на тегло сигнализира, че е настъпил хормонален срив, а макароните и сладкишите не са непременно виновни.

Подценяваме фактори като сън и стрес

Мантрата на всяка диета „яж по-малко, спортувай повече“ обикновено не споменава съня или стреса, а тези два фактора са много важни. С намаляването на часовете за сън и нарастването на стреса, телата ни си казват да преминем в режим на оцеляване и да започнем да натрупваме повече мазнини, дори ако продължавате да се храните правилно и да ходите редовно на фитнес. За да предотвратите затлъстяването, трябва да следите общото състояние на тялото си, а именно колко отпочинали и спокойни се чувствате. Поради тази причина понякога е по-добре да пожертвате сутрешния си джогинг за допълнителните часове сън и да си позволите да хапнете десерт, ако това ви прави по-щастливи.

Гладът и ситостта са сигнали на тялото, а не вашите съзнателни решения

Свикнали сме да мислим за собственото си тяло като за обект, който е под наш пълен контрол. Оттук и печелившата реторика, която всички диетични марки обичат толкова много, в духа на „ти си силен“ и „можеш да го направиш“. Отслабването изглежда като волеви акт на работа върху себе си, а мастните гънки - липса на воля и самоконтрол. Всъщност всичко е малко по-сложно, отколкото изглежда. Получаваме сигнали за глад и ситост от мозъка си под въздействието на хормони и те ни казват кое е вкусно в момента и кое не. Поради тази причина миризмата на печено пиле преди вечеря изглежда привлекателна, но веднага след като се събудите, предпочитате у дома да мирише на кафе, отколкото на печено месо. Хормоните контролират количеството консумирани и изразходвани калории, предпазвайки ни от непоносим глад или прекомерно натоварване на тялото под формата на преяждане. Но хормоните също са свързани с нашето настроение и общото състояние на тялото и затова, когато сме тъжни, искаме да хапнем нещо вкусно.Решението да се поглезите се взема от тялото ви, за да се почувствате по-добре, но вие сте в състояние да трансформирате това „разглезено“ в повече или по-малко еквивалент на здравословна храна.

Не е важно колко калории приемате, а как се храните

Нека звучи банално, но с калориите и загубата на тегло всичко е както с богатството и щастието: едното не винаги гарантира другото. Сега западната медицина се придържа към биопсихосоциалния модел, където има три фактора, които влияят върху качеството на нашия живот: био е нашето тяло и неговата анатомия, психо е нашето психично здраве и социо е нашата среда.

Диетолозите все повече признават, че не е важно само какво ядете, а как, с кого и къде го ядете. Да ядеш изключително здравословна храна и да живееш в малко село в Япония или в центъра на Москва не е едно и също нещо. Можете да не си отказвате нищо и да не качвате килограми, или можете да седите на строга диета цяла година и да не можете да свалите нещастните 5 килограма, като същевременно имате повишена тревожност и склонност към пристъпи на паника.

Нашето тяло е сложна система от органи, клетки, хормони и реакции, които не могат да бъдат описани просто като мултикукър. Ето защо се опитайте не толкова да броите калории, колкото да мислите за цялостното качество на вашия живот, вашата среда, дом, семейство, работа и тогава психосоциалните фактори ще изиграят своята положителна роля в хармонизирането на всичко, което ви се случва.

Категория: