Олга Самойлова,
психолог

Много често красиви, сладки, интелигентни момичета се влюбват в момчета, които са тяхната пълна противоположност. Хулигани, хулигани, груби хора, хитри съблазнители със съмнителна репутация карат такива момичета да замръзнат от наслада. "Той е страхотен!" тяхното подсъзнание им казва. - И колко непоносимо! – трезво добавя съзнание.

Защо добрите момичета харесват лоши момчета?

Инстинкт за оцеляване

Човекът, като естествено същество, всъщност има един инстинкт - оцеляването на човека като вид. Този инстинкт е свързан с инстинкта за самосъхранение, който ни казва как да се държим, за да оцелеем, да бъдем нахранени, за да имаме партньор или партньор, за да продължим потомството. От този инстинкт произтичат другите два, инстинктът за власт и сексуалният инстинкт.

Сексуалният инстинкт е производно на инстинкта за "оцеляване" . Сексуалното влечение ни е дадено за възможността за възпроизводство. Без него нямаше да има шанс да оцелее. Но само силни представители на своя вид имат право на сношение в животинския свят. Сексуалният инстинкт е пряко свързан със силата. Той дава на човек енергия, лишава го от всички психологически бариери, слабости. Ясно е, че природата има нужда от такъв представител, който да продължи състезанието на всяка цена.

Знаете ли кога се произвежда тестостеронът? Не, не само със сексуална възбуда.Произвежда се и при агресия, когато човек има нужда от смелост, сила и когато се чувства победител. Следователно в главата на жената, при вида на лош човек, подсъзнателно се подреждат асоциации, свързани с него: победа, сексуална енергия, размножаване, сила.

А какво да кажем за грижа, учтивост, нежност, уважение, чувствителност, ще попитате? Това са качества, наложени отвън. Те израснаха от социокултурния свят. Сега те са също толкова важни. Но ако момичето е имало психологическа травма, тя все пак ще се влюби в лош човек, водена от инстинктите си и от сянката си. За нея по-долу.

Сенчеста част от личността

Има две части за нас. Светлата част от личността е това, което приемаме в себе си, позволяваме си да бъдем такива. И частта в сянка е това, което имаме, но си забраняваме да проявяваме "нежелани" качества.

Ако едно момиче е отгледано в атмосфера на най-строга забрана на всякакви неща, тогава то трябва да потиска много от своите желания, чувства, действия, от гледна точка на родителите/обществото, "погрешни "

Такова момиче се опитва да спечели любовта на "правилните" си родители. Тя иска винаги да отговаря на техните очаквания. Всички нейни агресивни импулси, които са характерни за всяка личност, не се изразяват по никакъв начин, а се потискат, забиват дълбоко в несъзнаваното. И тъй като агресивната част на доброто момиче е отцепена, потисната, тя ще излъчва в пространството. Следователно около доброто момиче ще се появят лоши момчета. Колкото повече момичето е потискало агресивните импулси в себе си, толкова по-труден и проблематичен ще бъде нейният избраник.

Тази връзка ще бъде нейният начин да изживее своята агресивност, нейният начин да опознае това чувство. Тя ще бъде привлечена от лошо момче, което изразява агресивните си чувства чрез побои, конфликти, обиди, унижения. Такова момиче ще види в самото начало на връзката, че приятелят й е груб с майка й, конфликтира с колеги, говори лошо за роднините си, но тя няма да вземе мерки да напусне, криейки се зад факта, че „те са виновни ." И тогава тя самата става „виновна“, понасяйки неговата агресия, защото нейната защитна агресия е била потисната в детството. Беше й забранено да изразява тази емоция от собствените си родители (или друг вътрешен кръг).

За да преживее тази детска травма, тя се влюбва в мъж агресор и се опитва да му се противопостави, тоест да изрази агресията, която не е могла да изрази към родителите си. Малката не успя да защити правото си на здравословна агресия пред родителите си. И сега тя "като подарък" получи агресивен мъж, който ще тества личните й граници. Ще може ли тя да се предпази сега, след като е пораснала?

Когато това момиче най-накрая излезе от детинското си положение, научи се да се защитава, то ще напусне своя "учител" с думите "Няма да позволя на никого да се държи така с мен отново." Това ще бъде нейният символичен акт на порастване.

Имали ли сте подобни случаи? Разкажете ми за опита си от израстването.

Категория: