Ирина Шчапова,
журналистка, феминистка и неспокоен шопингхолик

Бижутерската емблема с четирилистна детелина стана известна по целия свят от бижутерската марка Van Cleef & Arpels с нейната колекция Alhambra, създадена през 1968 г. Но малцина знаят, че век по-рано детелината вече е била търсен символ в бижутата благодарение на една кралска любовна история. През 1852 г. испанската графиня Йожени дьо Монтихо пристига с майка си в двореца Компиен край Париж, за да опознае по-добре бъдещия си съпруг Луи Наполеон Бонапарт. Романтична легенда разказва, че Евгения се възхищавала на разкошната градина на двореца и откъснала лист детелина с капки утринна роса, за да види отблизо това малко природно чудо.Влюбеният Луис запомнил този жест и изпратил пратеници до Жан-Батист Фосен, наследник на бижутерските традиции на къщата Chaumet, за да създаде бижу от детелина като подарък за годежа му с Йожени.

Така се роди златна брошка във формата на детелина с изумруден емайл и диаманти, която Йожени, бъдещата императрица на Франция и съпруга на император Наполеон III, носеше в деколтето на рокли с голи рамене. Детелината донесе късмет в любовта на тази кралска двойка, а самите бижута направиха Chaumet любима бижутерска къща на аристократите. След смъртта на императрицата брошката попадна в частна колекция, но може да се види перфектно на сватбения портрет на Йожени, който все още виси в двореца Компиен.

Златна брошка с диаманти

Подаряването на брошка като годежен елемент е трогателна традиция, която трябва да се върне. Така ще имате две различни бижута за годеж и сватбени обети - диамантена брошка като вечерен аксесоар и диамантен годежен пръстен като ежедневен аксесоар.

Златна брошка "Диамантите на Якутия"

Сребърна огърлица с четирилистници

Всяка марка бижута трябва ли да има собствено цвете-символ? Например, Chaumet сега премина към хортензии, оставяйки легендарната детелина на конкурентите - марката Van Cleef & Arpels, и под тяхното дизайнерско крило, лелеяното листо придоби по-очертани и геометрично правилни форми.

Сребърно шие SL със седеф

Глезен със златна детелина

Побързайте да купите вашето бижу за глезена, докато лятото е все още в разгара си. Можете да избирате от сребърни и златни опции, с дрънкащи висулки или една малка емблема за късмет.

Златна гривна JASMİNE JEWELLERY

Сребърни обеци с четири листа

Деликатното бижу не означава непременно висока цена: това миниатюрно бижу е изработено от сребро, много деликатно предава формата на истинска детелина и в същото време е достъпно.

Сребърни обеци SL

Висулка златна детелина

Детелина е емблемата на Ирландия, която дори е регистрирана като търговска марка. Традицията да се носи детелина като знак за отличие започва преди век, когато кралица Виктория накара ирландските войници да носят детелина в знак на признание за службата им по време на Бурската война.

Златен медальон JASMİNE JEWELLERY с кубичен цирконий

Брошка със златен лист и сърце

Брошка с емблема сърце ще замени искрената изповед на силни чувства. Използвайте бижутата като универсален език на любовта към хората, на които наистина държите - вашите близки и приятели.

Златна брошка "Костромска бижутерийна фабрика"

Златна малахитова четирилистна гривна

Ярко зеленият малахит вярно улавя вида на истинска детелина, а комбинацията от жълто злато и наситен нюанс на свежа трева е много, много стилна комбинация за открити тоалети върху загоряла кожа.

Златна гривна Eclat с малахит

Категория: