Мария Панова,
невролог, топ LJ блогър

Блогъри, които правят всякакви странни неща, бързо набират популярност в мрежата: режат сапун, шепнат безсмислени глупости в ефир с часове, сресват котката си или духат в микрофона. Мнозина признават: отначало не разбираха защо има толкова шум около тези нелепи дейности, след това се поддадоха на манталитета на стадото и решиха да видят с едно око какво е толкова очарователно за милионната публика.И тогава се включиха и станаха отдадени абонати на такива канали.Как да го обясня?

Учените наричат това явление автономна реакция на сензорния меридиан (ASMR). Проучва се активно. Не знаем защо ASMR предизвиква специфично изтръпване на врата и тила, което е придружено от приятни усещания – от пълна релаксация до лека еуфория. Субектите съобщават, че искат да наблюдават определено явление или да чуват определен звук отново и отново, което предполага, че без допамин, невротрансмитер, който контролира нашите желания и навици, това не би могло да стане.

Как да тествам ASMR?

Това чувство е важно да не се бърка с усещането за настръхване от любимата ви песен. Понякога ASMR е подобен на синестезия, когато визуалните изображения внезапно придобиват вкус или звук. ASMR се формира от окситоцин, допамин, серотонин и ендорфини - същите "магически молекули" , които се освобождават в мозъка по време на оргазъм.

Предполагаме, че ASMR е резултат от активирането на мозъчната система за облекчаване на болката и областите, които са отговорни за възприемането на визуална и тактилна информация.Може би са включени сложни връзки между много нервни клетки, които са отговорни за образуването на привързаности с непосредствената среда.

Безопасно ли е?

Изследователите казват, че най-опасният резултат от ASMR може да бъде, че той ще бъде идентичен с плацебо ефекта. Това означава, че определено не трябва да се притеснявате.

Някои експерти смятат ASMR за обещаваща област за изследване, тъй като съвременното общество се състои предимно от интроверти, невротици и самотници, които трудно изграждат социални връзки. ASMR може да се превърне в вид биохакинг, когато мозъкът на самотник, когато гледа определени видео или аудио файлове, имитира същия коктейл от невротрансмитери, както в прегръдките на любим човек.

Защо не изпитвам ASMR?

Никой не знае отговора на този въпрос. Способността да се отпуснете мощно от видео, в което сапунът се реже с характерно шумолене с нож или се гали морско свинче, е резултат от генетична лотария.

Основните групи стимули, които могат да провокират ASMR

Осезаем

Това е масаж, галене на косата, сресване и подстригване, маникюр.

Визуално

Във видеоклиповете, които предизвикват ASMR ефекта, основното е определен ритъм и бавност на действието. Например галене на животно, писане на калиграфия и други.

Слухов

В експериментите с ASMR шепот или шумолене, духане, почукване, дъвчене са най-често предизвикани. Между другото, наличието на слухови стимули стана основа за "теорията за сигурност" . Когато чуем тихите и монотонни звуци на други хора, несъзнателно се връщаме в инфантилното състояние. И „системата за наблюдение“ на мозъка съобщава, че „нашето стадо“ е в безопасност, животът протича спокойно, което означава, че можете да се отпуснете и дори да заспите.

Какви са ефектите от ASMR?

Облекчаване на болката

При някои хора се смята, че ASMR активира болкоуспокояващата система в мозъка и помага в борбата с хроничната болка. Все още няма много изследвания по тази тема, така че експертите бавно препоръчват видеоклипове за рязане на сапун като алтернатива на консултацията с лекар. Но комбинирането на лечение със специалист и ASMR може да помогне за облекчаване на болката.

Подобрен сън

По време на проучването се оказа, че повечето субекти предпочитат да използват ASMR стимули вечер. Изследванията показват, че ASMR повишава нивата на окситоцин и серотонин и понижава нивата на кортизол, за да ви помогне да се отпуснете и да се почувствате в безопасност.

Намаляване на стреса

Животът ни е пълен със стрес. В сравнение с предишните векове, в нашата ера нивото на стрес е просто безпрецедентно. Не е изненадващо, че човечеството търси законни и прости начини за успокояване на психиката. Може би ASMR е правилният начин за справяне с хроничния стрес.

Това панацея за всички болести ли е? Определено не. Не се задържайте с часове на всякакви хипнотични видеоклипове, просто защото това почти сигурно ще навреди на съня ви или други важни дейности. Но ако ASMR ви помага да заспите или да се почувствате по-добре, не се колебайте да използвате този метод в разумни граници.

Категория: