Юлия Манукова,
колумнист

Как обувките на холандските фермери станаха най-модерният модел на новия сезон? Чудим се и се опитваме да разберем. Кой би си помислил, че времето на грозните обувки все още не е отминало: само преди няколко сезона сабото бяха аутсайдери в света на обувките. Но, от друга страна, няма какво да се чудим, защото след популярността на кроксовете и другите удобни „живи същества“, появата на обувки с дървена подметка е съвсем естествена. Днес те се изпробват с всички сили и се премахват за Instagram от модни любители на всякакъв вид и това повдига въпроса: как започна шумът в инсталирането?

След пролетно-лятното шоу на Hermes, когато по подиума „стъпиха” гладки кожени сабо, стана ясно, че тази пролет ще се говори за такива обувки. Модни редактори и стилисти дори го наричат нова класика: все пак те бяха много популярни през бохемските 70-те години на миналия век, прониквайки в гардеробите на Джейн Бъркин, Джанис Джоплин и Дейвид Боуи.

Рождената дата на сабото все още се обсъжда. Историята се връща към Средновековието - тогава се появяват първите дървени обувки. Със сигурност сте ги виждали във формат на сувенир от Амстердам. Така че това не е случайно: те са били носени от холандски фермери до 19 век, но тогава такива обувки са били ужасно неудобни и деформирали крака. Други страни, като Франция, имаха свои собствени "клопси" - масивни сабо без ток, които са не само емблематични обувки, но и средство за политическа и социална активност.

През 70-те години на миналия век се помнят грубите обувки, защото модата е вдъхновена от всичко етническо и селско. Смешно е, но вниманието към сабото се появи благодарение на групата ABBA: през 1969 г. шведски звезди се представиха на фестивала в Уудсток в същите тези сабо. Тенденцията беше подета не само от феновете на квартета, но и от модата по целия свят. През бляскавите 80-те фолклорната романтика не беше на мястото си и сабо бяха забравени за доста дълъг период - цяло десетилетие. Но още през 2000-те и след това, с помощта на it-girls като Алекса Чънг и сестрите Олсен, сабото отново станаха обсъждани и търсени обувки, завладявайки подиуми и модни снимки.

Носталгията по нулата и следкарантинните настроения си свършиха работата. Дизайнерите ненатрапчиво предложиха своите опции за сезон пролет-лято 2023 г. и това са не само Hermes, но и Bally, Stella McCartney и дори Louis Vuitton. Днес сабо може да се носи не само с дънки-клещи. Използвано е всичко - от вечерни рокли до панталони.Особено сръчни модници носят сабо с шорти, клинове и дънки. И колкото и да са скептични, всички помним и знаем съдбата на грозните маратонки. И какво друго ще има!

Категория: