Олга Самойлова,
психолог

Познато ли ви е това чувство? Живеете в брака сякаш по инерция, сякаш живеете нечий чужд живот и вие самите не разбирате какво ви кара да останете в него. Може би и вие имате чувството, че семейният ви съюз е куфар без дръжка, който носите. И е трудно да го влачите и е жалко да го изхвърлите. Бракът със статут на "куфар без дръжка" бързо става токсичен, но може да бъде труден за разбиране, защото човек свиква с всичко. И само подсъзнанието казва: нещо не е наред тук.

9 Знаци, че бракът ви е станал токсичен

Вие сте преследвани от чувство на празнота

Тук работиш, правиш нещо за семейството, за партньора и отношенията вече не носят положителни чувства и емоции. Изглежда, че хвърляте ценната си енергия на вятъра. Опитваш, опитваш. Какъв е смисълът? Поведението ви е насочено само към това да угодите на съпруга си, да го направите щастлив. Но партньорът не само не ви хвали, но и не изглежда особено щастлив.

При конфликти предпочитате стратегията за избягване

Доминиращият партньор постоянно провокира кавги. И вие се опитвате по всякакъв възможен начин да избегнете проблеми, накърнявате себе си, стига нещо да не се получи. Защото се страхувате да разочаровате съпруга си, страхувате се от реакцията му, не искате да се чувствате виновни.

Постоянно се чувствате зле - физически и психически

Агресивните и егоистични атаки на партньора ви държат в състояние на постоянно напрежение. И реакции като псувни, паника, писъци стават част от живота.

Не можеш да бъдеш себе си

Принуден си да потискаш себе си, желанията си, за да изглеждаш по-нисък от доминиращия партньор, по-глупав от него. Освен това някои жертви на домашно насилие нямат време дори да помислят за себе си, да си зададат въпроса: „Какво искам? Цялата им енергия е насочена към задоволяване на нуждите на половинката им.

Всичко има нужда от разрешение

Токсичният партньор влияе толкова много на вашите мисли, действия и решения, че дори когато сте далеч, той ви контролира. Може би някои решения все още зависят от вашата воля, но задължението да получите одобрението на втората половина за всичко ви оковава ръцете и краката.

Не си уважаван

От време на време имаш чувството, че не те уважават, че не ти се обръща нужното внимание. Постоянно трябва да правите повече за партньора си, отколкото той за вас. Ето защо понякога се чувстваш като килим, в който бършеш краката си.

Трябва да скриете информация

Трябва да пазите тайни от партньора си, за да избегнете неговите неадекватни реакции, упреци, обвинения и заплахи. Освен това можете лесно да споделите тази информация с вашите приятели, родители, деца, знаейки, че те няма да ви осъдят, унижат или свалят под цокъла. И дори не става въпрос за измама, а за такива прости неща като „ходихме с детето по-дълго от обикновено“, „Купих пангасиус от друга компания, надявам се съпругът ми да не забележи опаковката“, „цял ден имаше високо кръвно налягане и главоболие.”

Страх те е да не направиш грешка

Вършенето на ежедневната рутина придобива аура на нервност. Това, което сте правили лесно и спокойно, сега се прави с треперещи ръце: „Ами ако не му хареса?“, „Ами ако осъди?“, „Ами ако обиди? Ще те накара да го повториш.”

И за да избегнете всичко това, намалявате броя на домакинските задачи, правите само това, което е абсолютно необходимо за вашия спътник и премахвате много неща от плановете си, които биха ви донесли успех.

Винаги трябва

Нямаш желания, само задължения. Що се отнася до секса, доминиращият партньор просто иска, без да се тревожи за вашите емоции, вашето желание, вашето настроение. Постоянно трябва да се подчиняваш, да се преструваш на доволен.

Какво да направите, ако бракът ви е токсичен?

Излезте от връзка

Много психолози отговарят на този въпрос така: "Хвърли куфара, освободи ръцете си и себе си." Въз основа на собствения си трудов опит ще кажа: това не е толкова лесно (въпреки че има изключения), защото те постепенно влизат в ролята на жертва. Свикнете с тази роля, приемете я за даденост, заслужена. Психологическите защити работят - „сама съм си виновна“, „майка ми живееше така и нищо“ и т.н.

И за да може жертвата да се измъкне от преследвача си, тя трябва да порасне. От ролята на зависимо дете или съзависим тийнейджър до възрастен, отговорен човек, който се фокусира върху себе си.Една жена трябва да се подготви за бъдещ безопасен живот, да спре да бъде жертва, за да остане свободна в отношенията със себе си. Тези проблеми могат да бъдат решени заедно с психолог и в същото време да се изчистят стари емоции, обиди, да се разбере откъде идва динамиката на жертвата.

Идете на психолог

Понякога жени идват при мен само за да подобрят отношенията в семейството: „Мога ли да не се разведа?“ Може и да не се разведете. Никой никого не кара насила. Но психологът ще зададе същите въпроси, за да разбере защо. Защо се оказа, че трябва да изберете жертвата? Защо избрахте инфантилен човек? През какви комплекси, страхове, емоции работите в тези отношения? Благодарение на съвместната работа със специалист, можете да израснете по същия начин като възрастен, отговорен човек.

И тогава магията започва. Ако един от партньорите, в сътрудничество с психолог, работи добре, расте лично, вторият или наваксва, започва да се развива или остава на същото ниво, но за бившата жертва ще бъде лесно да прекрати тази връзка .Във всеки случай вие вземате решението.

Категория: