Диана Ярошенко,
психолог, писател

До ден днешен всички трябва да понасяме последствията от съветските железни ръкавици. По-смелите и здравословни арогантни млади дами бяха малко по-щастливи от другите, но скромните, добре възпитани и обичани момичета постоянно извличат ползите под формата на не много щастливи връзки. И всичко това, защото не е „Аз съм толкова специален“, а „Аз съм като всички останали“: повечето се паникьосват предварително, дори преди да възникнат проблеми.

Самият проблем обаче може да не се реализира в една връзка, но слонът от мухата на въображението определено ще излезе огромен.„Ами ако“ е ключова фраза, която убива бъдещето, но въпреки това проблясва като болен куршум в главата на повечето жени, които поне веднъж са се усъмнили в себе си, имали са не особено приятно преживяване с мъже в миналото или са видели колапс на други двойки. Тоест, оказва се, че всички ние понякога сме в състояние да проектираме страховете си във взаимоотношения.

" Всички са такива"

Хората доста често мислят с конвенционални клишета и това далеч не е тайна. Абсолютна норма е да вярваме, че почти всички мъже изневеряват, а останалите просто се държат благодарение на собствените си морални принципи. От детството ние поглъщаме информация, която е разпръсната, грубо казано, сред хората като единствената вярна, а след това сами, дори без определен опит или разбиране и познания в тази област, проповядваме погълнатата проповед. Ефектът на вълната често се наблюдава в разгорещени дебати, когато хора, които не притежават темата, въпреки това защитават общоприетата гледна точка.

Същото се случва във взаимоотношенията, когато анализираме поведението на партньора, изравнявайки всички по един размер.Тоест, хипотетично очакваме мръсен номер, защото ни увериха, че е така при всички мъже без изключение, дори и да не говорим за най-приятните моменти. Съответно, ние можем постоянно да бъдем в напрегнато състояние, опитвайки се да осъдим нашия избраник, дори в това, което не е виждал преди. Или дори да видите качества в него, които всъщност не са там.

Проектиране и реализация

Оказва се, че в крайна сметка ние самите можем да проектираме проблемите върху собствените си взаимоотношения, с други думи, да програмираме лош резултат. Например, често срещан проблем за една жена е невъзможността да започне нова връзка от нулата. В нормалния живот е естествено да имаш известно количество опити да намериш своя човек, да се срещнеш, да учиш и да си тръгнеш - това е точното преживяване, което всъщност ни помага в крайна сметка да направим наистина правилния избор в бъдеще. За предпочитане, разбира се, за цял живот.

Но вместо да приемат тази ситуация като здравословна, много жени са в състояние да "обърнат" тестовете си - да търсят проблеми в себе си, да намерят неадекватни причини, поради които мъжът може да ги напусне, и най-любимите - да си "правят изводи" .Естествено, далеч от правилното. И вместо просто да изучават нов партньор, те проектират проблеми от стари връзки, за които сегашният избран трябва по някакъв начин да плати.

Ние сме това, което искаме да видим

Възможно е, разбира се, визуализацията на собствените мисли и желания да е пълна глупост, но статистиката на психолозите ясно показва, че хората с песимистична нагласа винаги са нещастни, а оптимистите ходят само под щастлива звезда . И въпросът тук не е, че някой има проблеми през покрива, докато други постоянно имат късмет. Просто нещастните жертви живеят само като забелязват собствените си провали, а късметлиите не се фокусират върху това. Кажете, добре, с когото не се случва - това е животът. По същата причина самоуверените момичета, далеч от стандартите за красота, често са щастливи в брака с шикозни мъже. Просто казано, те не знаят какво би могло да бъде иначе! Съответно, ако сте сигурни, че във вашето семейство всички жени са нещастни и не можете да избягате от съдбата, тогава определено ще бъде така.В крайна сметка от всеки нов другар можете постоянно да очаквате уловка, че сега той ще навърши сто и осемдесет и определено ще си тръгне. Същото се случва и с онези дами, които са сигурни, че всички мъже винаги изневеряват: те успяват да се запознаят с онези господа, които нямат абсолютно никакви принципи по отношение на верността. В този случай винаги е актуално златното правило, което гласи: всяка връзка трябва да започне със себе си, защото ако не сте уверени в себе си и не се обичате, тогава ще имате някой, който ще се държи така с вас!

Категория: