Полина Шчеглова,
колумнист

„Ако се усеща болезнен симптом от лявата страна на тялото, тогава може би не искате да приемате нещо“ - тази фраза от статия за психосоматика в модно списание звучи като съдържанието на седмичник хороскоп в същото списание, поради което трудно му се вярва. Но днешната популярност на психологията изглежда изостри разговорите за психосоматика: сега при всяко заболяване първото нещо, което се опитват да търсят, са скрити и несвързани с физиологията причини. Възможно ли е да получите болки в гърба поради неразрешени конфликти с баща си и излишни килограми поради желанието да се скриете и защитите от света? От какви болести страдат хората, които са свикнали да държат всичко под контрол и какво ще стане, ако лекарите не открият причината за вашето заболяване?

Отчита ли медицината психосоматиката?

Съвременната наука се основава на биопсихосоциален модел на човешкото развитие, според който ние се влияем от физиологични и анатомични фактори (генетика, възраст и др.), психологически фактори (травми в детството, повишена тревожност и др.) и социални фактори (класово общество, култура, околна среда и финансово благосъстояние). Надеждно е доказано например, че психологическите травми в детството променят структурата на мозъка, но няма доказателства, че те провокират сериозни заболявания. Психологическите фактори могат да бъдат отключващи фактори за някои заболявания, но при условие, че има и съпътстващи фактори, като слаб имунитет като физиологичен фактор или лоши екологични условия в мястото на пребиваване като социален фактор. С други думи, и трите групи фактори са тясно свързани и като цяло определят качеството ви на живот: колкото по-добро е вашето здраве, манталитет и социална среда, толкова по-малка е вероятността да се разболеете.

Защо някои се разболяват по-често от други?

Стресът и пренапрежението се наричат основните врагове на съвременния човек, сякаш се появяват заедно с изобретяването на интернет. Всъщност нашите родители и баби и дядовци са изпитвали този емоционален дискомфорт, макар и в различни социални условия и с различно количество ресурси.

Според психосоматиката всяко травматично събитие, което не е изразено и не е преживяно напълно, се „крие“ в тялото ни под формата на някакво заболяване. Именно поради тази причина животните не са податливи на хронични заболявания, защото нямат толкова ярък спектър от емоции и чувства като хората и в случай на опасна и неприятна ситуация просто бягат от мястото на инцидента. Много по-трудно е човек да избяга от насилствена връзка, да напусне работа, където е унижаван, или бързо да забрави за аборт. Когато тези тежки чувства се превърнат от ярка болка в по-тъпа, но все още присъстваща болка, те започват да разрушават тялото, опитвайки се да намерят изход.Понякога тялото ви казва за вътрешното ви състояние повече от главата и тогава е по-добре да се вслушате в сигналите му навреме и сами да се притечете на помощ.

От какви болести страдат тези, които държат всичко под контрол?

Свръхотговорността е друг бич на нашето време. Искаме да държим всичко под контрол: и работата, и фигурата, и децата, и партньора, и мнението на другите, и целия свят. В процеса на контрол нашето тяло изпитва огромно напрежение, което се отразява на вътрешните органи: сигурно сте забелязали, че свръхотговорните хора винаги са ограничени в тялото, дърпат вратовете си и повдигат раменете си, сякаш в лек страх . Те имат тежка тежест върху гърба и раменете си, която ги смазва с тежестта си - този тип емоционален стрес наистина води до стягане на мускулите на врата и раменете, проблеми с гърба, болки в кръста и чести мигрени.

Как мога да помогна да се предпазя от болест?

Представете си, че главата ви, подобно на вашата спалня, е пространство, където винаги трябва да е чисто, свежо и удобно. Опитайте се да се грижите за хигиената не само у дома, но и за психиката си: попитайте се как се чувствате, намерете време да се отпуснете, говорете за чувствата и чувствата си, незабавно разрешавайте конфликтни ситуации, не преглъщайте негативни емоции. - Какво чувствам сега? - този въпрос изяснява ситуацията и помага да се намери отдушник за напрежението в тялото, неоснователните страхове и самокритиката.

Ако почувствате дори леко неразположение или неразположение, запитайте се какво от последните събития може да го е причинило, намерете този отключващ фактор на заболяването и по този начин ще можете да избегнете рецидив. Грижете се добре за себе си и се наблюдавайте, за да можете навреме да забележите заболяването поради стрес, нараняване, контрол или неприятно събитие и да предотвратите прерастването му в болест.

Ами ако лекарите не могат да поставят диагноза?

Подозрения за психосоматика почти винаги възникват, когато човек е изправен пред заболяване, чиято причина лекарите не могат да открият. Представете си, че се тревожите за безсъние или силна умора, но тестовете и общият преглед на тялото не разкриват никакви аномалии. Вместо да се облягате без съгласието на терапевта на аптечните витамини или да ходите при лечители и гадатели, по-добре е наистина да проверите влиянието на психосоматиката във вашия случай и да потърсите следа чрез тялото и чрез психиката. Започнете с най-простото: веднъж на всеки 2-3 дни преди лягане или сутрин правете гимнастика за всички мускули на тялото, като бавно отпускате всяка част от тялото и наблюдавате усещанията си. Ако няма подобрение, опитайте се да потърсите помощ от психотерапевт, без да се отказвате от редовната гимнастика.

Категория: