Рита Железнякова,
редактор и журналист, последният романтик на планетата Земя

Любовта не признава бариери, включително под формата на възраст. Днес си спомняме не най-популярните филми за романтични отношения, в които жената е малко (или много) по-възрастна. Извън рамката оставяме класиката "Абсолвентът" , чудесния съветски "Театър" на Моъм и "Американски пай" с майката на Стифлър, които така или иначе всички ги помнят.

Private (2009)

Драмата на Дейвид Холандър за жената Линда (Мишел Пфайфър), която е загубила съпруга си и е останала с глухоням син тийнейджър.

В града, където живее Линда, пристига Уолтър (Аштън Къчър), който мечтае да отмъсти за смъртта на сестра си. Тези двамата са събрани от подобни загуби, но остават заедно по напълно различни причини. "Лично" - за сближаването на две самоти. Няма значение, че той е мрачен млад мъж с борческа походка, а тя е крехка самотна майка, опитваща се с всички сили да се задържи на повърхността.

Tangled in Love (2008)

Немска трагикомедия с младия Том Шилинг и невероятен саундтрак, който веднага искате да изтеглите и да слушате безкрайно.

26-годишният Робърт Цимерман (Шилинг) е разработчик на компютърни игри. След като случайно разлял кетчуп върху сакото си, той се озовава в химическо чистене и моментално се влюбва в една от служителките. Моника е с двадесет години по-възрастна от него, има син и разбира малко от видеоигрите. Но Робърт е влюбен и не вижда пречки.

Забавна и нежна любовна история е заснета от Леандър Хаусман, режисьор на не по-малко прекрасните филми "Берлински блус" и "Слънчева алея" . Саундтракът включва Боб Дилън, дуото Саймън и Гарфънкъл, Владимир Висоцки и страхотната немска рок група Element of Crime.

Вашият учител (2023)

Бившият студент Сава (Алексей Сергеев) посещава преподавател по френска литература, за да подобри шансовете си да влезе в университета. Анна Германовна (Наталия Вдовина) е самотница и „нещо само по себе си“. Но тя се отваря, за да се срещне с човек, който я гледа с любящи очи. Между учителя и ученика избухва пожар, но тази връзка не е предназначена да се развие в нещо трайно.

Филмът беше представен през 2023 г. от дебютанта Антон Коломеец, който по-късно написа сценария за известните Chicks. Режисьорът успя да не тривиализира сюжета с двусмислени отношения. Историята на една кратка любов излезе чувствена, драматична и вдъхновяваща за главния герой.

Белият дворец (1990)

Белият дворец, подобно на много филми от началото на 90-те, не се притеснява от откровените еротични сцени и към края се превръща от история за социално и възрастово неравенство в приказка за Пепеляшка и нейния принц.

Нора (Сюзън Сарандън) е сервитьорка в крайпътна заведение за бургери. Макс (Джеймс Спейдър) е млад мъж от добро семейство, който върви широко нагоре по кариерната стълбица. Тя има лична драма в миналото, той също. След случайна пиянска нощ тя не го очакваше отново на прага на скромния си апартамент. Но той дойде и започна да идва всеки ден.

Предложението (2009)

Романтична комедия за фалшива любовна двойка, която се оказва истинската в средата на филма.

Редакторката на голяма издателска къща е арогантна кучка с пола тип молив. Тя се отнася към своя верен и талантлив помощник като към слуга. Един ден тя щеше да има нужда от него, за да се ожени за нея. Горкият човек не може да откаже. И дори да го заведе при любимата му баба в Аляска. В резултат на това съюзът на съгласуваните врагове ще се превърне в идеална романтична двойка. Между другото, разликата във възрастта между Райън Рейнолдс и Сандра Бълок е почти незабележима.

" Преструвай се на мое гадже" (2012)

Още една романтична комедия, този път френска.

Редакторката на списание Glossy Алис (Вирджини Ефира) е на път да бъде повишена. Шефката обаче всячески намеква, че е твърде старомодна за новата длъжност. Тогава Алис се преструва, че има връзка с младежа. 18-годишният студент, изигран от големите очи Пиер Девет, се оказва толкова трепетен и забавен, че Алис се влюбва в него против волята си. Лека, игрива комедия с прекрасни гледки към Париж и френски звезди от първа величина е режисирана от Дейвид Моро.

Страстите на Дон Жуан (2013)

Режисьорският дебют на Джоузеф Гордън-Левит, в който героят му не прилича на докосването на Том от 500 дни от лятото.

Джон Мартело (Джоузеф Гордън-Левит) има всичко: апартамент, кола, приятели.И момичетата, които Джон оценяваше от едно до десет. Един ден той среща перфектната "десетка" (Скарлет Йохансон). И всичко между тях се развива хармонично, докато момичето не го хваща да гледа порно. Но щастието за Джон не е тази красота, а една чувствителна и забавна дама на средна възраст с трагедия зад раменете си (Джулиан Мур).

" Любима свекърва" (1999)

Запалителна френска комедия, в която мъж се влюбва в собствената си тъща. Ситуацията е наистина безнадеждна, защото Катрин Деньов играе майката на булката.

Антоан (Винсънт Линдън) и Северин (Матилд Сейнер) решават да се оженят. Не че не можеха да си представят живота един без друг. Просто - пасват като половинки. И освен това очакват бебе. Но точно на сватбата Антоан се влюбва в невероятно красива жена. Трудностите започват, когато разбира, че това е неговата тъща. Но тук няма драма, чакаме внезапен вокален и танцов номер в дамската тоалетна, възхищение от чувствената красота на Катрин Деньов и весел финал.

Категория: