Игор Кузмичев,
журналист, пътешественик. Той обича родния си Петербург с цялото си сърце, но понякога си позволява да го надхвърли

През последната година и половина вътрешният туризъм се превърна в мощна тенденция по очевидни причини. И се оказа, че пътуването из Русия е много готино! Едно от очарователните туристически места е Ставрополският край. Ето пет причини, поради които трябва да отидете там незабавно.

Стенописи в Солнечнодолск

Тази година Ставрополският край е домакин на международния фестивал на уличното изкуство „Културен код“.Повече от 60 художници на уличното изкуство от различни страни, от Русия до Китай и от Аржентина до Холандия, превръщат селище от градски тип Солнечнодолск в мащабна галерия на открито. Над 40 фасади ще се превърнат в произведения на уличното изкуство до 17 октомври. За всеки стенопис е предвидено да се разработи индивидуално осветление на принципа на музейните експонати, което също да променя цвета си през нощта. Фестивалът „Културен код“ се организира от платформата „Русия – земя на възможностите“, правителството на Ставрополския край и Фондацията за подкрепа и развитие на съвременното изкуство с подкрепата на Президентския фонд за грантове.

Връх Колцо в Кисловодск

В северната част на града има планина, която прилича на пръстен или поничка, както искате. Планината дължи формата си на ветровете и температурните разлики, които са създали такива удивителни пръстеновидни пещери. Според легендата желание, направено при отварянето на Пръстена, със сигурност ще се сбъдне.Има едно важно но: височината на отвора вече е 8 метра, а зад този отвор има скала. Така че, моля, бъдете внимателни.

Уникално местоположение на Ставропол

Ставропол се намира на 45-ия паралел на северна ширина. Какво означава? Градът е на еднакво разстояние както от екватора, така и от северния полюс. За да намерите тази линия, не е необходимо да купувате карти и компас: в Ставропол има улица, която се нарича 45-ти паралел. Този паралел наистина минава през нея. Вече знаете къде можете да си направите страхотно селфи!

Планината Машук и езерото Провал близо до Пятигорск

Пятигорск си заслужава да бъде посетен не само за тези, които обичат поезията на Лермонтов (въпреки че напомнянията за великия поет са буквално навсякъде в Пятигорск). В североизточната част на града се намира планината Машук, висока почти километър (по-точно 993 метра). Можете да се изкачите до върха с кола, с кабинков лифт или дори пеша.

Не само, че планината предлага зашеметяващи гледки, има и много минерални извори и археологически, неолитни паметници.

А на планината Машук има уникално подземно езеро Провал. Намира се на южния склон, на дъното на 41-метрова фуния. Провалът "увековечи" Лермонтов в "Принцеса Мери" , както и Илф и Петров в "12 стола" .

" Малка галерия, издълбана в скалата, доведе до конусообразна (конус нагоре) повреда. Галерията завършваше с балкон, застанал на който можеше да се види малка локва малахитова зловонна течност в дъното на провала. Този Провал се счита за забележителност на Пятигорск и следователно значителен брой екскурзии и единични туристи го посещават всеки ден “, така езерото е описано в книгата за приключения на Остап Бендер. Местните жители едва ли ще се обидят от Илф и Петров за „локвата“, в края на краищата, авторите са правили реклама на Proval от векове.

Галерия Нарзан в Кисловодск

Сградата с арки и кули, покрита със стъклен купол - така изглежда Галерия Нарзан, вътре в която има извор на минерална лековита вода. Как да пиете нарзан правилно, какви видове е, можете да разберете на място, след като сте получили консултация от лекари и безплатно. Вътре в галерията, между другото, винаги е прохладно благодарение на мраморната декорация.

Категория: