Светлана Мисник,
бюти блогър, колумнист

Доскоро никой не знаеше за такъв инструмент като домашен парфюм. Максимумът, който можеше да се види в апартаментите, беше освежител за въздух в банята, който се използваше и в други стаи за премахване на неприятните миризми. В момента много марки предлагат парфюми за дома в различни вариации. Много лесно е да се изгубите в тях, особено ако сте начинаещ. Но само си представете колко прекрасно е, когато влезете в апартамента, да вдишате от прага приятен свеж аромат, който изпълва всяка стая

Каква роля играят домашните аромати?

Основното действие е да създаде благоприятна атмосфера в къщата и да премахне неприятните миризми. По-късно - модна тенденция и допълнение към стила на интериора. В зависимост от букета от нотки, ароматите могат да подобрят настроението, да активират мозъка, да успокоят по време на стрес, да облекчат раздразнителността, да помогнат за отпускане, да заредят с енергия, да повишат концентрацията, да укрепят имунитета, да намалят налягането и дори да ускорят възстановяването от грип и настинки.

Когато купувате домашен парфюм, не забравяйте да гледате неговия състав и качество, защото ще вдишвате аромата всеки ден. Качественият продукт не трябва да съдържа фталати - естери на фталова киселина, добавени за подобряване на миризмата. На опаковката те са обозначени с иконите DIDP, DHP, DBP, BBP, DINP, DEHP, DEP. Ефектът на тези съединения е кумулативен и много вреден. След няколко години редовна употреба на фталати могат да започнат главоболие, алергии, астма, депресия, световъртеж, мигрена, безсъние, хормонални смущения.Също така се уверете, че съставът не съдържа натриев нитрит, бензен, формалдехид и други вредни компоненти.

Видове парфюми за дома

Ароматизирани свещи

Един от най-известните и разпространени варианти за домашни парфюми. Свещите създават атмосфера на мир, блаженство, мир и лекота. Те са лесни за използване, много популярни и достъпни във всеки магазин за декорация и подобряване на дома. Такъв аксесоар е самодостатъчен декоративен елемент, особено ако е облечен в стилен и интересен буркан. Свещите, като правило, издържат дълго време и изпълват стаята с приятен аромат само за 3 часа. Те могат да се използват за релакс, докато се къпете или за романтична вечеря. Не пестете от качеството на свещите: изберете не много голям диаметър, направени от восък, с памучен или дървен фитил и за предпочитане с подложка.

Ароматизирани лампи

Достъпни и привлекателни за гледане. Има няколко основни вида аромалампи: керамични, електрически и USB лампи. Първите се нагряват от обикновен пламък на свещ, вторите работят с термоблок, а вторите се свързват към USB порт. Летливите вещества се изпаряват бавно при нагряване, изпълвайки помещението с приятен аромат. Използваните масла са концентрирани, така че не трябва да се използват повече от 2 часа на ден. В противен случай може да започне мигрена, проблеми със съня, гадене и главоболие.

Дифузори

Стилни, модерни, привличащи вниманието - всичко е свързано с дифузьорите. Те са в състояние да украсят всеки интериор и да изпълнят стаята с любимия ви аромат. Много парфюмни къщи произвеждат ароматни дифузори, така че има възможност да закупите наистина луксозно копие. Дифузорите са конвенционални и ултразвукови. Първите са минималистичен съд с ароматна течност, в който са поставени няколко пръчици от ратан, бамбук или тръстика.Постепенно наситени с течност, те ще разпространят аромата в цялата стая. Интензивността на миризмата може да се регулира чрез премахване или добавяне на пръчици. Арома дифузорите имат доста дълъг експлоатационен живот: 100 ml са достатъчни за един и половина до два месеца употреба.

Ултразвуковият дифузер е по-рядко срещан вариант за ароматизиране на въздуха. Действието му се основава на ултразвукови вълни, които разпръскват най-малките капчици етерично масло из стаята. Можете да намерите устройство с интересна подсветка: ще служи като нощна лампа.

Спрейове

Много удобен парфюмен формат, който е подходящ за бързо ароматизиране на малка стая: килер, лоджия, кухня, офис, коридор и др. Съставът на продукта съдържа компоненти, които ефективно абсорбират неприятните миризми, оставяйки след себе си светлина, свеж и приятен аромат. Ако изберете миниароматизиращ спрей, можете да го вземете със себе си, когато пътувате, за да го използвате в хотелска стая, апартамент под наем, купе на влак и други затворени пространства, където не харесвате миризмата.Спреят няма да издържи дълго.

Сашета

Това е торбичка от естествена материя, пълна със сухи цветя и билки или специален пълнител. Сашето отлично абсорбира неприятните миризми, запазвайки усещането за чистота и свежест. По правило такъв аромат се поставя в шкафове с дрехи, чекмеджета за бельо, килери, съблекални, скринове, в купчини спално бельо. Някои билки отблъскват молците, така че сашето допълнително ще предпази дрехите от този вредител.

Тамян

Това са сухи пресовани аромати под формата на спирали, пръчици или конуси. Тамянът не гори, а бавно тлее, излъчвайки богат, екзотичен, но приятен аромат. Използването на ароматни пръчици ежедневно не се препоръчва, тъй като те могат да повлияят неблагоприятно на вашето благосъстояние. По правило тамянът се запалва по време на медитативни практики, ритуали, йога класове. Препоръчително е да инсталирате ароматни пръчици на специални стойки - това ще предпази апартамента от пожар.

Ароматни камъни

Много интересен и необичаен вид домашен парфюм. Ароматните камъни са направени от бяла глина или гипс и имат пореста структура. Достатъчно е да капнете няколко капки етерично масло върху повърхността на камъка, така че въздухът да се изпълни с приятна миризма. Такъв аксесоар може да се постави в гардероб, в скрин, в чанта, да се носи със себе си в джоба. Камъкът може да запази аромата си до един месец - всичко зависи от вида на етеричното масло. Ароматните камъни излъчват аромат в малък радиус - идеални за офис маса. Тъй като в процеса не се използват горящи елементи, този тип парфюм е абсолютно безопасен.

Интериорен парфюм

Един от най-скъпите и изискани парфюми за дома. Парфюмите за интериора набират все по-голяма популярност, но са доста скъпи. Могат да се пръскат във въздуха, да се нанасят върху текстил и мебели. Активните съставки, съдържащи се в парфюма, лесно и бързо се борят с неприятната миризма, замествайки я със собствени приятни нотки.Парфюмите за интериора се произвеждат от много модни къщи, така че ароматите на тези продукти са благородни, скъпи и характерни.

Категория: