Алена Парецкая,
педиатър

Алкохолните напитки, особено виното, шампанското и бирата, се използват при готвене, религиозни церемонии и социални и културни събития. Изключително умерената консумация на алкохол, като 1-2 чаши хубаво вино седмично, може да помогне за предотвратяване на сърдечни и съдови патологии. Но за хората, които внимателно следят фигурата си, е важно да знаят: етиловият алкохол е висококалоричен продукт. Така че дори и да не са сладки, силни напитки, те осигуряват допълнителни калории и влияят на метаболизма.

По време на новогодишните празници консумацията на алкохол се увеличава, а с това идват и килограмите

Въпреки че учените все още изучават молекулярните механизми на ефекта на алкохола върху метаболитните процеси, отдавна е доказано, че прекомерната консумация на силни напитки (ако пиете много и често) води до натрупване на наднормено тегло, особено в корема. Това е така нареченият абдоминален тип затлъстяване, най-опасният за здравето. И прословутото бирено коремче не е мит. Нека обсъдим как алкохолът влияе на метаболизма и какво да правим, когато отслабваме, кои видове алкохол имат най-малко калории, каква доза е относително безопасна на новогодишните (и не само) празници.

Алкохол и загуба на тегло: как са свързани

Честото пиене затруднява отслабването. Защо това се случва от гледна точка на физиологията?

• Алкохолът е много калоричен. 100 g чист етилов алкохол съдържа 710 kcal и 3,8 g въглехидрати, мазнини и протеини.
• Алкохолните калории са празни, тоест не носят полза на тялото, не доставят витамини и минерали.Съдържанието на чашата не насища организма, освен това може още повече да събуди апетита.• При приема на алкохол се променя функционирането на нервната система, страда критичното мислене (морални „спирачки“), което Ето защо хората по-често предпочитат нездравословна храна, прекъсват диетата, отказват да спортуват.

Освен това етиловият алкохол, който се съдържа във висококачествените напитки, променя механизмите на изгаряне на мазнини в тялото. Метаболизмът се преустройва, за да натрупва мазнини в мастни „капани“ (ханша, корема, задните части, раменете, гърба, брадичката), а въглехидратите и калориите от напитките се дестилират почти директно в мастните клетки. Средният калориен излишък от алкохол, дори ако диетата не е променена, е от 19 до 27% (и дори повече).

Промени в метаболизма, хормоните и телесната функция

Отдавна е известно, че пиенето на алкохол може да повлияе на нивата на хормоните в тялото, особено на тестостерона (мъжки полов хормон, произвеждан от мъже и жени, но в различни количества).Тестостеронът играе важна роля в много метаболитни процеси, включително формирането, растежа и силата на мускулите, способността за изгаряне или съхраняване на мазнини.Скорошно проучване показа, че ниските нива на тестостерон могат да предскажат разпространението на метаболитния синдром при мъжете и жените, което води до отлагане на мазнини в областта на корема. Метаболитният синдром се характеризира с редица симптоми, включително:

• висок плазмен холестерол (причиняващ атеросклероза);
• високо кръвно налягане (което увеличава риска от сериозни сърдечни и мозъчни проблеми);
• високо кръвно налягане кръвна захар (което заплашва с диабет);• висок индекс на телесна маса (има излишък на мазнини с повече от 10% от нормата).

В допълнение, абнормните нива на тестостерон могат да повлияят неблагоприятно на качеството на съня, особено при жени и мъже над 40 години.

Проблеми със съня

Алкохолът може да повлияе негативно на съня ви.И тези хора, които спят лошо или не спят достатъчно, губят тегло по-лошо. Те обикновено натрупват излишни мазнини по корема поради факта, че нивото на хормоните на стреса в тялото е повишено. Изглежда, че чаша коняк или чаша вино, бутилка бира може да се отпусне и да подобри съня, но в действителност това не е нищо повече от мит. Изследванията показват, че алкохолът може да доведе до увеличени периоди на будност по време на циклите на сън. Липсата на сън, независимо дали се дължи на лишаване от сън или някакво нарушение на съня, може да доведе до дисбаланс на хормоните, свързани с глада, ситостта и съхранението на енергия. Просто казано, ако не спите добре, ставате по-гладни и раздразнени. А излишъкът от калории от храната, която стресирате, се отлага точно в корема.

Храносмилателни проблеми

Алкохолът влияе неблагоприятно върху храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Правилното функциониране на хормоните не е единственото нещо, което той потиска.Всякакви градусови напитки могат да натоварят стомаха и червата, да увредят епитела и да раздразнят лигавиците. Колкото по-силно е съдържанието на чашата, толкова по-големи са рисковете. Увреждането на епитела води до влошаване на синтеза и освобождаването на храносмилателни ензими и движението на изядената храна през храносмилателния тракт. Ензимите са важни за здравословното храносмилане. Те разграждат храната до основните макро- и микроелементи, които се усвояват и използват от организма. Освен това червата имат и хормонално активна функция, като регулират апетита и ситостта. Алкохолът отново води до нарушаване на храносмилането и усвояването на хранителните вещества. Това може значително да повлияе на метаболизма и органите, които играят роля в управлението на теглото.

Откъде идват калориите в алкохола

В допълнение към калориите на самия етилов алкохол, висококачествените напитки съдържат и други източници на калории: обикновена захар, сиропи на базата на фруктоза, глюкоза, добавки. И не забравяйте за соковете, сладките газирани напитки, с които пием силен алкохол.Те също са много калорични.

Как да намалим алкохола и да насърчим загубата на тегло

Има редица научно обосновани методи, които да ви помогнат да пиете по-малко и да отслабвате повече.

Задайте границите си за пиене

Нашите учени смятат, че няма безопасни дози алкохол. Можете да се съсредоточите върху относително безопасните стандарти, използвани в ЕС и САЩ. Тялото няма да бъде увредено (но не и допълнителни калории, ако не коригираме диетата), ако консумираме не повече от една напитка на ден (момичета), не повече от две напитки на ден (мъже). Терминът "едно питие" означава 0,33 литра бира, 1 чаша (200 ml) вино, 1 шот (30 ml) коняк, водка или друг силен алкохол.

Имайте дни без алкохол

Тъй като всеки алкохол е излишни калории, при това празни, по-добре е да ограничите употребата на силни напитки 1-2 дни в седмицата (или дори по-рядко). Ако сте на парти, празненство, винаги използвайте чаши наполовина по-големи от обикновено.Това ще ви позволи да намалите наполовина излишните калории от алкохола. Редувайте алкохол с вода, предпочитайте слабоалкохолни напитки - вино, червено или бяло. Бира, коктейли, шампанско са по-калорични.

Категория: