Нона Дронова,
доктор на науките, професор по гемология и автор на книги за скъпоценни камъни и бижута

Купуването на бижута онлайн става толкова обичайно за нас, колкото купуването на ежедневни стоки. Докато се прибирате от училище или работа, или очаквате дете след тренировка в басейна, можете да изберете и поръчате подаръци за себе си и близките: нови обеци за мама, модерна голяма гривна за себе си, сребърна лъжица за кръщелница, щипка за вратовръзка, часовник за баща или съпруг. Пазаруването в мрежата спестява време и понякога пари на купувача, допринася за търговския успех на продавача.Защо днес една верига за бижута не може да се развива без онлайн продажби, казва Сергей Грибняков, собственик на SUNLIGHT.

Сергей Грибняков, собственик на SUNLIGHT

– Има ли някакви специфики в популяризирането на платформа за онлайн търговия?

– Абсолютно. Ние използваме федерални канали за комуникация, за да рекламираме нашия онлайн магазин. Той е един от най-големите в Русия и света както по отношение на продажбите, така и по отношение на асортимента, и по отношение на броя на доставчиците, и по отношение на обслужването, и по много други показатели. Събития, свързани с онлайн магазина, които представляват интерес за уеб потребителите, подходяща информация за него, отнасяща се до всеки човек, е страхотен стимул след като прочетете новините, да изтеглите приложението и практически в същата минута да сте на търговската площадка, вижте как работи и какво предлага онлайн бижутата - хипермаркет, вижте снимки и видео ревюта на бижута и ревюта за тях.

Ясно е, че стоките могат да се рекламират и някои информационни събития могат да бъдат популяризирани и честотата на споменаване на марката може да се поддържа - всичко това помага.Но ако PR услугата получава новини, свързани с онлайн търговията, с асортимент, с някакви конкурентни предимства, с марково приложение и отзиви за него, това дава съвсем различни резултати, защото веднага можете да видите потенциални клиенти, преходи, т.е. реакция и интерес на потенциални купувачи и това е, което бих искал да рекламирам и популяризирам.

– Какви са основните предимства на онлайн търговията с бижута?

– Стойността на компания, която продава онлайн, е много по-висока от тази на търговска верига, защото онлайн продажбите са в съвсем различен мащаб. Да предположим, че за да увеличите оборота на търговията на дребно, трябва да отворите още 500 обекта, но за да увеличите капацитета на продажбите на онлайн магазина, не е необходимо нищо: ще има петдесет пъти повече поръчки - можем да изпратим петдесет пъти повече. Има много възможности за растеж на онлайн посоката по отношение на математиката, рекламата и PR.

– Вие самият четете ли отзиви за бижута в сайта или в приложението?

– Разбира се.

– Какво прави вас и вашия екип най-щастливи или разстроени от тази обратна връзка?

– Проследяваме и събираме всички негативни отзиви, ред с тях непрекъснато излиза на екрана в общата офис стая. Четете - и сърцето ви кърви: това не е така, това не е така, продуктът не е това, което сте искали.Все пак това е малка част от отзивите на доволни клиенти. Тези оценки, които, подобно на Yandex.Taxi, са под всяко бижу на сайта, те са верни и ние публикуваме не само положителни отзиви, но и отрицателни. Ако оценката е 4,5 точки, 4,8 или 5, тогава това е обща оценка за удовлетвореност на търсенето, тя не се модерира по никакъв начин.

– Как можете да привлечете и поддържате интереса на хора, които никога не са пазарували от онлайн магазин SUNLIGHT? Да ги привлечете и заинтересувате, за да станат редовни клиенти?

– Достъпни цени, високо качество, богат асортимент, промоциите са класика. И най-важното, имаме федерална мрежа за доставка. Неговите потоци са разделени приблизително петдесет на петдесет: една част от поръчките отиват на адресите на купувачите, другата, сравнима, отива в търговските обекти. Тоест клиентът избира бижу, което може да получи и пробва както у дома, така и в някой от нашите магазини. И често, ако купувачът не е доволен от нещо, той избира нещо подобно по дизайн и цена или същото бижу, но в различен размер (ако не е налично в магазина, консултантите ще ви помогнат да направите онлайн поръчка чрез приложението).

Много е удобно. Около 20-30% от тези, които поръчват бижута онлайн и отиват в офлайн магазин за тях, в крайна сметка купуват друго парче. Може би са го пробвали, сравнили са го и са харесали нещо повече, или може би не са имали тези очаквания, исках нещо малко по-различно. Въпреки че имаме висококачествено видео, снимка и описание във всяка продуктова карта, и ревютата се публикуват веднага, като текст със и без снимки и във видео формат, който клиентите оставят след извършване на покупки.

– Колко потребители са инсталирали приложението SUNLIGHT до момента?

– Сега базата от тези, които активно използват нашето приложение, е около 15 милиона души.

– Колко време отне постигането на такъв успех?

- За пет години, или по-скоро дори за четири години, въпреки че, разбира се, базата от лоялни клиенти се формира много преди създаването на приложението. При всяка продажба искахме от купувача телефонен номер и имейл за връзка, за да информираме за нови продукти и промоции.

– Лоялната публика обича да бъде креативна.

– Всеки може да участва в различни състезания, които се провеждат в сайта SUNLIGHT Play. Създадохме тази платформа в нашето приложение не толкова отдавна и сега я преместваме към месинджър и нов формат, където само видео съдържание ще се използва за комуникация между потребителите.

Категория: