Рита Железнякова,
редактор и журналист, последният романтик на планетата Земя

Приключенията на екип от наемници, водени от Силвестър Сталоун, комедия за живота на вампирска колония в Нова Зеландия, напрегнат трилър за акули, френска комедия за това как да използваме кунг-фу в кухнята и други филми премиери на седмицата в нашия преглед.

Непобедимите

Тази седмица излизат три части на The Expendables - екшън филм в стила на 90-те с герои от едно и също място.Тук се събраха най-силните момчета: Силвестър Сталоун, Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен, Жан-Клод Ван Дам, Чък Норис, Мел Гибсън, Харисън Форд, Арнолд Шварценегер. Всъщност, заради възможността отново да видя как демонстрират отлична форма, разменят груби шеги и спасяват света, и искам отново да прегледам целия франчайз, чиято четвърта част е планирана за пускане през следващата година.

Истински духове

„Реалити шоу“ за вампирското ежедневие на Тайка Уаитити и Джемейн Клемент открива много човечност в немъртвите и разтърсва останките от мита за великите, ужасни вампири. Потапяйки се в ежедневието на древните кръвопийци, където те се справят с планина от мръсни чинии, създават неприятности, обличат се като млади дами, сприятеляват се с жив румен системен администратор, изпълняват еротични танци във възторг и пускат ужасяваща музика, виждаме че са смешни, уязвими и смешни. Точно като всеки от нас.Да, вампирите са нарцистични инфантили в овехтяла дантела, столетни тийнейджъри. Но те също искат да обичат и да бъдат приятели - както могат. От Real Ghouls израсна телевизионен сериал и Тайка Уаитити се превърна в един от най-горещите режисьори на Холивуд.

" Шърли Мирли"

Нахален фарс от Владимир Меншов за откраднат диамант, който прилича на голяма кристална капка, с разпръснати съветски звезди от първа величина, изпъкващи в най-голяма степен. Мордюкова, Табаков, Джигарханян, Ефремов се къпят в самоирония, но Инна Михайловна Чурикова сияе най-ярко от всички с ридания „Прости ми, грешна глупачка!” и марковано кисело зеле. Да не говорим за умножените Валерия Гаркалин и Вера Алентова. 27 години след излизането на филма имаме възможност да видим тази експлозия от гротеска отново на голям екран. И може би киното ще блести за публиката с нови цветове, както за Чурикова, която се пошегува, че всяка година играе Шърли Мирли все по-добре.

" Челюсти. Сблъсък"

Думата "челюсти" в заглавието претендира за определен знак за качество, напомняйки за култовия филм на Стивън Спилбърг. Но Shark Bait няма нищо общо с филма от 1975 г., локализираното му заглавие (преведено като „Shark Bait“) е вид стръв за местните дистрибутори. Въпреки това, трилърът предоставя всичко, което очаквате от него: красиви океански гледки, весел екшън и нарастващо напрежение.

Според сюжета петима приятели, дошли да почиват в Мексико, открадват няколко джетове и се отдалечават от брега. В открито море едно превозно средство потъва, друго се поврежда и компанията е в капан с огромна бяла акула, която кръжи около тях.

" Kung Fu Cheating"

Френска комедия за бойни изкуства и домашно насилие. Момичето Зора се омъжи без да разпознае правилно своя избраник.Омар се оказа насилник и боец. Зора прикрива синините с тъмни очила и легенда за конюнктивит. Но тя не може да напусне семейството заради малката си дъщеря, за която Омар е идеалният баща. За да отвърне на удара, Зора започва да ходи на уроци по кунг-фу и в крайна сметка се оказва по-силен от големия мъж с юмруците си. Но основната битка не се провежда буквално, защото за героинята е еднакво важно да победи съмнението в себе си и желанието да прикрие реалността като идеална.

" Нощен режим. Филм"

Неочаквано достоен домашен фентъзи трилър с невероятни сюрреалистични вмъквания и неуловима реалност. Референциите за нощен режим включват The Matrix и Inception, но историята тук е напълно оригинална.

Рома не помни какво се е случило и полицията не е изненадващо, че го подозира в убийствата. Непознат (Андрей Мерзликин) се появява при фотограф, осъден на двадесет и пет години затвор, и казва, че може да помогне. Само Рома трябва да го пусне в мечтите му.

Категория: