Нона Дронова,
доктор на науките, професор по гемология и автор на книги за скъпоценни камъни и бижута

Хората, които пътуват много, посещават художествени изложби, интересуват се от култура по желание на душата и по силата на професията си, винаги има какво да разкажат. Продължаваме поредицата от мини-интервюта със Сергей Грибняков, собственик на веригата за бижута SUNLIGHT. Днес темата на нашия разговор е изкуството на Италия и значението на изкуството в живота на съвременния човек като цяло.

– Наскоро посетихте изложба на бижута в Италия. Защо творенията на бижутерите от тази страна са толкова обичани по целия свят?

– Ако сте израснали сред красотата, културното богатство на Рим и други италиански градове, значи сте хранени от това и всичко това се отразява в това, което създавате. Силната художествена школа отдавна е отличителна национална характеристика на Италия.

– Асортиментът SUNLIGHT включва колекции на италиански дизайнери на бижута. Как смятате, че техните творения се различават от това, което създават дизайнери от други страни?

– Италианците имат богато културно наследство, което е погълнало декоративните и приложни традиции от античността, Ренесанса, Барока, Ар Нуво и има силен непотизъм, приемственост, благодарение на което в бижутерските династии се усеща усет за красотата и способността да се работи с благородни метали и камъни изглежда ще бъдат наследени. Без значение в какъв стил са направени италианските бижута, те винаги изглеждат статусни и празнични, защото майсторите на тази страна обожават фината работа, сложния декор, големите форми и вложките.

В колекцията на марката SERGEY GRIBNYAKOV можете да намерите бижута, вдъхновени от Италия.

Златна гривна SERGEY GRIBNYAKOV и златни обеци SERGEY GRIBNYAKOV от колекцията Gold of Italy

– А руски дизайн на бижута?

– Има своя собствена уникална история благодарение на изкуството на Древна Рус, бароковия лукс на творенията на Карл Фаберже и съветската школа за бижута. Тези традиции смятам, че трябва да се развиват, те имат потенциал, въпреки че сега нашите дизайнери са повлияни от френски, италиански и други бижутери - световни лидери поради по-голямата си медийна експозиция. Следователно домашните традиции са малко изветрени. По време на Съветския съюз моделите на диамантените продукти бяха с особен разпознаваем стил, солидни. Сега този канон е изгубен. Вероятно е неизбежно: в наши дни, поради глобализацията на пазара, всички носят едно и също нещо.

Златни обеци и висулка със сапфири на марката SERGEY GRIBNYAKOV от колекция Gold of Russia

– Вие сте вдъхновени от архитектурата, живописта и бижутата на Италия. А филмът?

– Да, имам любим филм, режисиран от Паоло Сорентино, декадентската драма „Великата красота“. Има двама главни герои. Единият е образът на актьора Тони Сервило, журналист, писател и светски лъв, който на 65-ия си рожден ден изведнъж се замисля за смисъла на живота. А другото е самият Вечен град: Рим в този филм не е фон, не е туристическо клише, а участник и в известен смисъл дори безучастен съдник на събитията. В кадъра има и съвременен град, и древни паметници, и християнски. Филмът се оказа много красив. Като цяло харесвам работата на Сорентино. Той няма лоша картина, всяка секунда от времето е перфектна, жива, хармонична. Всеки филм, който съм гледал, е талантлив.

Кадър от филма "Великата красота" на режисьора Паоло СорентиноСнимка от архива на Сергей Грибняков

- Всичко е ясно с майсторите на световната култура, които са заслужили лаврите си. Ами да си млад? Има мнение, че артистите могат да останат професионално непотърсени поради развитието на цифровите технологии, влошаващата се икономическа ситуация и други причини. Съгласни ли сте с това?

– Мисля, че тази професия винаги ще бъде търсена. Художниците просто имат други инструменти, задачи и области на приложение на таланта си според изискванията на времето, като интернет дизайна например. Затова всеки има нужда от художници: както промишлени и търговски компании, така и разработчици на приложения. И така, разработването на дизайн на офлайн магазин в добра агенция струва 5-10 милиона рубли в Русия, а в Холандия - от 200 хиляди до 1 милион евро. Лидерът на руския пазар за интернет дизайн Артеми Лебедев днес има минимална стойност на поръчката от 100 хиляди долара. Мислите ли, че това не е търсено?

- Ако при вас дойде човек с образование като художник, архитект, по какви критерии ще го оцените - добър ли е като специалист или не много?

– Критериите са като за преподаватели в училище по изкуства или специализиран университет: кандидатът има ли вкус или не? Как поддържа пропорции, разбира творчески задачи, може да изрази всяка своя идея?

– Ценят ли се креативността, оригиналността?

– Е, това умение, според мен, е в челото на най-най-много и ако човек генерира и собствените си творчески идеи, тогава те са само няколко и те, разбира се, са много търсени и в интернет дизайна, може би дори повече, отколкото в създаването на нови модели бижута.

Категория: