Диана Ярошенко,
психолог, писател

Поколението на авокадото е възпитано на вярвания, колкото и тъжно да го осъзнаваме сега, но точно на мъжкото господство. Задачата на жената в семейния живот беше не само да се подчинява на съпруга си, освен това да се подчинява в буквалния смисъл, но и да спаси брака с всички сили. Естествено, никой в живота не признава това на глас, но самото възпитание е изградено върху въвеждането на определени умения, които ще позволят на момичето да заинтересува допълнително и след това да задържи мъжа. Да служи на съпруга в ежедневието и винаги да остава красива и стройна във всеки един момент от живота си бяха приоритетни задължения на всяка „мъдра“ жена.Поне в това бяхме убедени.

Все още постоянно витаеше този прословут женски страх, че според статистиката едно момче няма да стигне за десет момичета, а в действителност - две, дори три. В резултат на това се формира всъщност изкуствено създадена конкуренция сред нежния пол, което доведе до факта, че една жена внезапно се оказа враг на една жена. Именно момичетата най-често са готови да отнемат мъже една от друга, именно момичетата, отново според статистиката, най-често се съгласяват на статута на любовница. И което е по-важно, момичетата са тези, които не показват никаква солидарност между половете, като по този начин възпрепятстват всяко здраво феминистко движение.

Кой ще имаш нужда от теб такъв?

Именно поради тази причина в обществото се наложи убеждението, че мъжете обичат само с очите си, а самата жена се възприемаше като продукт на конкурентен пазар. Най-добрите инвестиции са инвестициите в себе си, което, разбира се, е вярно, но само дами и млади дами инвестират не в образование, а в красота, гардероб и пластична хирургия.И такива стремежи се коренят, разбира се, в детството, когато майка ми повтаряше с възторг: „Кой ще имаш нужда от теб такъв“ и „Ако не се промениш, никой мъж няма да те обича“. Обществото възпита една жена с убеждението, че „просто така“ тя не може да бъде интересна за съпруга си, но с набор от кулинарни способности, без главоболие през нощта и завинаги млада и здрава, тя може много добре да опита късмета си.

Подобни вярвания водят не само до факта, че една модерна дама или млада дама лесно може да се превърне в ходещи комплекси, където малоценността естествено заема водеща позиция. А също и на факта, че жената не възприема себе си отделно от мъжа, освен това от думата „абсолютно“. И така, има вяра, че една жена не може да бъде щастлива без мъж (както, между другото, без деца), тя, разбирате ли, няма да се осъществи като жена, което, разбира се, е абсолютна глупост. И по същата причина много дами наистина „инвестират“ в себе си, стига приятелят им да не си тръгне. Вярно е, че някои все още го вземат и си тръгват, дори и на тези, които се оказват по-лоши от жена си.Но дори и в този случай „по-лошото“ ще бъде сравнение, принадлежащо на съпругата, но всъщност това ще бъде любовница с естествени, естествени и непроменени външни данни.

Феноменът на грозния любовник

И въпреки че в контекста на този разговор не съвсем етичното решение на мъжа да има любовница няма значение, все пак можете да проследите логиката на подобни действия. Обсебеността от собствения външен вид, вярата, че светът се върти само около обема на гърдите и белотата на зъбите, и в същото време комплексите, които, разбира се, винаги съпътстват такава зависимост, не правят такъв човек интересно.

Страховете също обикновено се проектират в такива връзки - това е, когато съпругът изпитва съзависимост от партньор и постоянно търси доказателства и гаранции, че няма да си тръгне. Някои раждат деца, като са в такива страхове, други измъчват външния си вид още повече, вярвайки, че това ще им помогне да държат мъж на куката. И просто ни учеха, че те не преминават от красиви в грозни.Но се оказва, че си тръгват с удоволствие и не само при „грозните“, но и при „старите“.

Ситуацията трябва да се разбира от правилния ъгъл. Първо, съпругът, който планира да напусне, така или иначе ще напусне. Ако човек е разменил кукла, обсебена от себе си, за човек, който е просто интересен и топъл за него, тогава най-вероятно раздялата и пукнатината в отношенията са възникнали отдавна и е било въпрос на време. И това, което често се случва в такива истории, тези любовници в крайна сметка стават партньори в живота, а не мимолетни играчки. Съвременният свят ни показва, че красотата не винаги е най-важното нещо, има неща много по-значими.

Категория: