Олга Самойлова,
психолог

По принцип всички отношения с противоположния пол в духа на "Мислех, че не е такъв" се развиват по един сценарий. Срещнах се, влюбих се до уши, измислих всичко най-идеално за себе си. Това, което беше положително в избрания, тя укрепи сто пъти, затвори очи за недостатъците. И когато започнаха да си взаимодействат по-тясно, да се изправят пред житейски задачи, проблеми, видях всичките му недостатъци и се хванах за главата. Вероятно винаги е вярвала, че всеки проблем може да бъде решен чрез преговори. Но тогава видях, че партньорът или не чува, или не иска да чуе.Не поддържа интереси, не насърчава, когато е трудно. Не можеш да чакаш мъжки дела от него.

Как възникват очакванията?

За да се разочароваш от един човек, трябва да си очарован от него. Когато отношенията започнат, ние сме доволни да видим какво харесваме, какво отговаря на нашите очаквания. И се влюбваме. След известно време, тясно общувайки с нашата сродна душа, ние взаимодействаме в различни области, разтриваме страните си. И откриваме, че поведението на нашия избраник е различно и не отговаря на очакванията ни. Съответно в определени моменти розовият воал пада от очите. Смята се, че очарованието и разочарованието са обичайните, стандартни етапи на една връзка. Няма абсолютно перфектна връзка, при която всичко да върви гладко.

Какво да правя?

Опитайте се да формулирате задача от вашата заявка, както във физиката. Вземете химикал и хартия. Напишете върху него думата „дадено“ и избройте всичко, което е там в момента, точно това, което засяга вашия проблем.Например: "Младежът не подкрепя моите интереси, не насърчава, не прави мъжки дела." Можете дори да сте конкретни. Ако не поддържа вашите интереси, как се проявява? „Той не пътува с мен, не пазарува, не иска да посещава спа, страхува се от нови места, свикнал е да рови в гаража - няма да ме примамиш.“ Ако не прави мъжки неща, как се проявява това? „Не носи големи тежести, спокойно ме гледа как нося чантата си с хранителни стоки, обещава нещо, но не го изпълнява, не плаща разходите на лекаря ми, фокусиран върху себе си.“

Напишете „намери“ по-долу: как да бъдем щастливи в тази връзка? Под това напишете думата „разтвор“. От само себе си се разбира, че „даденото“ не може да се преработи. Това е условие на задачата, даденост. И е необходимо да се надгражда върху това.

Пример за апартамент

Дадено:

„Имам едностаен апартамент от 37 квадратни метра. м в жилищен район на Екатеринбург. Стаята е много издължена, коридорът е дълъг, тесен и тъмен. Прозорците са само от едната страна - на запад.”

Намиране:

" Как да подредя дома си така, че да живея удобно в него?"

Решение:

" Ще помисля за цвета, текстурата на подовете и стените. Ще анализирам въпроса с осветлението и контактите. Ще помисля какви мебели ще купя и какво къде ще сложа. Ще помисля за домакински уреди. Харесвам сладко и удобно за създаване на настроение. Водопроводът също трябва да е удобен и красив.

Също така винаги съм луд по малките неща. Ще купя сладки кувертюри, ще окача рафтове, ще сложа сувенири от пътувания, мини фигурки върху тях. И разбира се занаяти от глина, обичам да им се възхищавам.”

Задънена улица, а не решение:

„Получих грешен апартамент - искам го в центъра, искам го в Москва, искам 300 квадратни метра, искам прозорци на юг. Защо стаята ми е толкова издължена, защо коридорът е дълъг и тесен?“

Защо това решение е задънена улица? Защото собственикът на имота само се възмущава: „Това не става, другото не става, защо е така?“ Ако апартаментът е напълно незадоволителен, можете да намерите опции как да подобрите собствения си дом: или направете ремонт и трансформирайте интериора, или потърсете опции за разширение / непълно работно време за промяна, вземете ипотека, купете това, от което се нуждаете.

С хората е същото: или променяте отношението си към недостатъците на другия, или се разделяте. Но има един хубав момент! За разлика от апартамента, човекът е същество с динамична психика. Можете да опитате да предадете на партньора си това, с което не сте съгласни, и ако той има сили / мотивация / полза, може да започне да работи с някои от личните си области. Но това е изборът на човек: или той се съгласява да се промени, или не е съгласен. Последният вариант не е нито добър, нито лош. Всеки избор трябва да се третира с уважение. Не можеш да промениш някой друг насила.

И за да не бъдете очаровани предварително при среща, трябва да се държите по определен начин и внимателно, ненатрапчиво да задавате важни въпроси на мъж. Какво, можете да разберете тук. Прочетете също защо изграждаме отношения не с човек, а с фантазията си.

Категория: