Основната зимна ваканция е очаквана от деца и възрастни. Новогодишната суматоха започва още в края на есента, защото трябва да направите много: помислете върху менюто за празника, купете тоалет, украсете дома си и, разбира се, пригответе подаръци за всичките си приятели. Изборът на сувенири в магазините е доста голям, но да вземете уникален артикул не е толкова лесно. Ето защо, ако времето позволява, най-добре е да направите подарък със собствените си ръце, например от хартия, като поставите парче топлина в него.

Коледна елха от хартия за Нова година

Какво ви трябва, за да направите новогодишен подарък от хартия

Много хора смятат, че хартията е само за детско творчество и не е подходяща за правене на подаръци от нея. Но всъщност от този материал могат да бъдат направени истински шедьоври, вариращи от елегантни пощенски картички до оригинални интериорни предмети. В този случай можете да използвате различна хартия, тя се намира в продажба:

 • кадифе;
 • холографски;
 • крепиран;
 • самозалепващ се;
 • гофриран.

Новогодишна опаковъчна торба "Елен Рудолф"

В зависимост от това какво точно планирате да правите, може да имате нужда от други материали, като панделки и дантели, мъниста и мъниста, конци за плетене и канап.Ножица или перфоратор могат да бъдат полезни за изрязване на части, а лепило, конец с игла или телбод за закрепването им.

Видове техники за хартия

Хартията може да бъде абсолютно всякакъв цвят, може да й се придаде различна форма. Тези предимства на този материал се използват в няколко творчески техники наведнъж, най-известните ще бъдат обсъдени по-долу.

Създаването на новогодишни подаръци от хартия е не само творчески процес, но и чудесна причина да се забавлявате със семейството си. В крайна сметка дори децата могат да овладеят всяка техника за работа с този материал

Коледна апликация

Най-известната версия на хартиените занаяти е апликацията. От кръгове с различни диаметри ще получите снежен човек, а от триъгълници ще получите основния новогодишен атрибут - коледно дърво.

Приложението може да бъде не само плоско, но и обемно. За тази цел е подходяща обикновена цветна хартия или дори салфетки. Но може би най-интересните са новогодишните подаръци от гофрирана хартия.Този материал е удобен за използване, от него се правят реалистични шишарки, иглолистни клони, цветя.

Конуси от гофрирана хартия

Сладък дизайн

Вълнообразната хартия е популярна и сред майсторките, които създават букети от бонбони. Такова "сладко" творчество се нарича сладък дизайн. В допълнение към традиционните цветни аранжировки можете да създадете всичко, което е достатъчно за въображение. Например, бутилка шампанско под формата на коледно дърво, облепена с бонбони с ярки опаковки от бонбони и лъскава сърма, ще бъде отличен подарък за Нова година. И всичко, от което се нуждаете, за да направите шейна на Дядо Коледа, е чифт захарни бастунчета, няколко шоколадови пръчици и панделка.

Шампанско "Коледно дърво" от гофрирана хартия

Шейната на Дядо Коледа

Оригами за новогодишен подарък

Изкуството да се сгъват всякакви хартиени фигури се появява в древен Китай и все още не е загубило своята популярност. При тази техника се получават оригинални висящи фигурки, които са удобни за украса на коледната елха. Можете да подарите такива хартиени занаяти за Нова година като допълнение към основния подарък или като пълноценен сувенир. Това е чудесен вариант за тези, които търсят идеи с ограничен бюджет и в същото време креативни поздравления за съученици, колеги, съседи, учители или болногледачи.

Оригами коледни елхи като подарък

Квилинг

Усуканите хартиени ленти правят истински шедьоври. Изненадайте приятелите си, като им подарите сладка снежинка, направена ръчно в техниката квилинг. Може да се окачи на тавана или на коледна елха. Има много опции за новогодишни занаяти, всичко зависи от вашето въображение. Ето няколко идеи за вдъхновение:

 • Силует на Дядо Фрост и Снежанка;
 • Коледна топка;
 • камбани;
 • чаша шампанско;
 • подарък;
 • дърво;
 • снежен човек;
 • Коледен венец.

Квилинг снежинка

Картичка с елха в квилинг техника

Скрапбукинг

Използвайки тази техника, майсторките изработват фотоалбуми, тефтери, пощенски картички, кутии за шоколад и други подаръци. В процеса ще ви трябва хартия и картон. За да създадете сувенири за Нова година, препоръчително е да използвате материал с подходящ печат, лесно е да го намерите в творческите магазини. За да украсите продукта, можете да използвате всичко, което е под ръка: мъниста, кристали, пайети, сърма, памучна вата, стари коледни картички, иглолистни клонки и дори сушени цитрусови резени.

Красива опаковка в скрапбукинг стил за Нова година

Пощенска картичка за Нова година в техниката на скрапбукинг

Албум за снимки подарък за Ню Йорк, изработен в скрапбукинг техника

В заключение

Хартията само на пръв поглед изглежда примитивен материал за детско творчество. Ако покажете въображение и търпение, добавете малко любов и топлина, тогава ще се окаже уникален шедьовър, който не се срамувате да дадете на любимите си хора за Нова година. Има няколко техники за работа с хартия, всички те са доста прости, така че дори начинаещ може да създаде творчески подарък със собствените си ръце.

Категория: