Животът е непредвидим и никой не е имунизиран от негативни събития, което означава, че стресът е неизбежен. Понякога е доста лесно да се справиш с тях, а понякога човек попада в коварно емоционално блато, от което не е толкова лесно да се измъкнеш. Не бива обаче да се отчайвате. Ще ви кажем как да се възстановите от стреса и да се върнете към пълноценен светъл живот с помощта на четири прости стъпки.

Първа стъпка е намирането на смисъл или цел

Без цел, без да виждаш ориентир, е невъзможно да разбереш по какъв начин да излезеш от стресова ситуация. Освен това, за мнозина това желание не възниква - те просто искат да се оттеглят в себе си все повече и повече, да се самосъжаляват, да раздвижват преживяванията си.

Целта може да бъде всичко:

 1. Завършете учебно заведение с отличие.
 2. Отворете развъдник за животни.
 3. Създайте силно семейство с любимия човек.
 4. Научи внук или внучка.
 5. Създайте си луксозна градина.

Основното е, че целта е ярка, примамлива, привлекателна само за вас. Шефът уреди поредното мъмрене, а вие сте като изцеден лимон? Представете си мислено вашия бизнес и се стремете към него. Съкрушени ли сте от загубата на любим човек? Време е да си спомните как искахте да помагате на хората и да правите благотворителност.

Без цел сте обречени да тънете в стрес, отдалечавайки се все повече и повече от реалността

Стъпка втора - грижа за физическото състояние

Силният стрес винаги е съпроводен с нарушаване на ритъма на живот. Нервната система се удря, започват проблеми със съня, появява се раздразнителност или апатия, усеща се хронична умора. Тези и други проблеми трябва да бъдат решени първо.

Не забравяйте да спите достатъчно

Ето няколко правила, които трябва да следвате:

 1. Лягайте си не по-късно от десет вечерта. Не можете - вземете успокоителни или сънотворни, без да нарушавате инструкциите за употреба.
 2. Спете не по-малко, но не повече от 7-8 часа. Ако спите по-дълго, няма да има енергия; ако спите по-малко, тялото ще започне да работи за износване.
 3. Не използвайте социални медии. Безкрайното сравнение на вашия живот с живота на другите потапя дори емоционално здрав човек в обезсърчение.
 4. Яжте здравословна храна. Не е необходимо да седите изключително на салати, но е по-добре да забравите за сода, хамбургери, чипс и подобни "продукти" завинаги.
 5. Пийте сокове и плодови напитки. Заредете тялото си с витамини и микроелементи.
 6. Не забравяйте вечерните разходки, дишайте повече чист въздух.

Тези съвети, въпреки известна баналност, помагат за възстановяване на физическото състояние, ще бъде по-лесно да се стремите към целта.

Стъпка трета - направете план

Веднага щом почувствате прилив на сила - приближете целта. За да направите това, имате нужда от план, без него движенията ви ще бъдат хаотични и ще доведат до нов стрес. Планирането ви помага да се съсредоточите върху конкретна задача и е чудесен стимул за мозъка.

Направете план

Когато правите план, задавайте си въпроси:

 1. Какво ми трябва, за да постигна целта си?
 2. Какво вече имам и какво трябва да купя?
 3. Какви трудности могат да възникнат и как да ги преодолеем?

Добре е, ако успеете да овладеете техники за управление на времето. Когато осъзнаете колко време ви трябва за изпълнение на плана и с колко време всъщност разполагате, ще бъде по-лесно да се придвижите. Стресът в този случай е изключително рядък.

Не е необходимо да планирате живота до минута, но е добре, ако се вземат предвид основните задачи

Стъпка четири - действайте

Намирането на цел и стоенето на дивана е най-лошият начин за справяне със стреса. Действайте и игнорирайте страховете си. Не се превръщайте в робот, който изпълнява само една задача, развивайте се разнообразно.

Преследван си от човека, който те е изоставил - отиде на пътешествие или се потопи в обучението си. Загубата на работата ви е ужасяваща - съсредоточете се върху стартирането на собствен бизнес. Има много възможности за саморазвитие, но те трябва да са в хармония с целта. Например планинското катерене няма да помогне на мъж, който иска силно семейство, но страстта към някакъв занаят в бъдеще може да спести семейния бюджет.

Акт

Помощ в саморазвитието:

 • различни курсове;
 • четене на специализирана литература;
 • овладяване на нова професия;
 • среща с интересни хора;
 • екскурзии.

Ако нищо не ви идва наум, спомнете си от какво сте се интересували като дете. Повечето хобита от детството могат да бъдат полезни за възрастен.

Помнете, че животът е цикличен. Стресът скоро ще бъде последван от втори стрес, а след това още един. Ако спрете сега и започнете да се самосъжалявате, можете да се удавите във вълни от проблеми и да умрете, буквално и преносно. Напротив, колкото по-скоро се възстановите от преживените неприятности, толкова по-лесно ще се справите със следващите трудности. Истински щастлив е този, който има добра цел и се стреми към нея независимо от всичко. Такъв човек сам ще издържи на стреса и ще извади съседа си от емоционалното блато.

Категория: