Стереотипът, че всички мъже са полигамни, а жените са моногамни, е толкова силен, че мнозина дори не го поставят под въпрос. Наистина ли всички мъже са полигамни? Какво казват учените по въпроса?

Какво е полигамия

От научна гледна точка полигамията се разбира като брак с няколко партньора от противоположния пол едновременно. От филистимска гледна точка под полигамно поведение мъжете разбират желание, продиктувано от самата природа, така да се каже, да имат интимни отношения с различни жени. Що се отнася до жените, те се кредитират с естествена моногамия, т.е. смята се, че жената се нуждае само от един партньор.

Стереотипът, че мъжете са полигамни, се основава на факта, че по природа на мъжа е отредена ролята да максимизира броя на потомството си, което е възможно само в условията на полигамия. По този начин полигамията позволява запазването и подобряването на популацията. От същата гледна точка жената, напротив, не трябва да увеличава броя на потомството, а да създава условия за неговото запазване и затова природата е направила жената моногамна. Тази гледна точка може да се нарече една от най-често срещаните.

Научните доказателства обаче говорят друго: полигамията и моногамията се срещат при мъжете и жените в еднакъв процент.

Връзките, които човек избира, не зависят от неговия пол, а от позицията му в живота и вида на половата конституция

Следователно с течение на времето човек може да премине от полигамно към моногамно поведение и това е общо за двата пола. Освен това с възрастта отношението на човек към живота се променя, хормоналният му фон се променя и следователно интимният живот става по-премерен.

Полигамията не зависи от пола

Учените изучават полигамията

Полигамията като явление е изследвана и продължава да се изучава от различни групи учени. Науката е доказала, че приблизително 5% от бозайниците и 90% от видовете птици в природата са моногамни: създават стабилни двойки, хранят се и отглеждат потомство заедно. Сред приматите, които включват homo sapience, 23% са моногамни видове. Въпреки това, няма консенсус сред учените относно човешката природа.

Някои изследователи смятат, че всички хора са полигамни по природа, функцията на мъжа е да оплоди възможно най-много жени, докато естествената задача на жената е да роди потомство от най-силния мъж. Други изследователи поставят под въпрос тези открития.

Професор Сапфир-Бърнстейн изследва явлението полигамия и стига до извода, че полигамното поведение на човек се дължи на определен хормон, който се „включва“ в тялото, когато връзката в двойката е близо до разпадане.С други думи, професорът смята, че полигамията не е природно, а социално явление.

Някои учени смятат полигамията за социален феномен

Интересно откритие направи ученият Сатоши Канадзава. Той и група колеги проведоха изследване и стигнаха до извода, че моногамното поведение е характерно за хората с висок интелект, докато полигамията е признак за ниско ниво на интелектуално развитие.

Известният британски генетик Ангъс Бейтман също е изследвал този въпрос. Той изучава въпроса колко полезна е полигамията за оцеляването на човечеството.

Учен установи, че голям брой жени при мъжете се отразява неблагоприятно на репродуктивната способност

Генетик анализира историята на мормонските бракове и неговата статистика показва, че колкото повече съпруги има един мъж, толкова по-малко деца ще имат жените му. Въз основа на това учените заключиха, че полигамията като начин за спасяване на генофонда е неефективна.Това явление е известно в биологията като градиент на Бейтман.

Тези заключения бяха потвърдени и от генетикът Майкъл Уейд с група учени от университета в Индиана. Той също заключава, че полигамното поведение кара населението да намалява броя на потомството.

Полигамията не увеличава броя на потомството

Какво казват социологията и психологията

Тъй като човек, за разлика от животните, действа не само под въздействието на хормони и физиология, поведението му трябва да се разглежда и от гледна точка на психологията и социологията. Социологическите проучвания показват, че мъжете и жените се опитват да се съобразят със социалните норми, които обществото им предписва. Смята се, че мъжът може да има много сексуални партньори, жената може да има един и затова мъжете малко украсяват постиженията си, жените ги омаловажават. На практика броят на партньорите при жените и мъжете не се различава много.

Човешкото поведение зависи не само от хормоните и физиологията

Говорейки за разликите в поведението на мъжете и жените, учените отбелязват, че мъжете имат по-високи нива на тестостерон, а този хормон е отговорен, наред с други неща, за сексуалното желание. Въз основа на този факт обаче не може да се заключи, че мъжете са по-склонни към полигамия. Човекът е социално същество, за разлика от животните, той се контролира не само от хормони и следователно поведението на човека зависи и от неговата жизнена позиция, възпитание и ниво на интелигентност.

Категория: