Доналд Тръмп, 45-ият настоящ президент на Съединените щати, е необикновена личност. Шоумен и телевизионен водещ, успешен предприемач в областта на строителството и недвижимите имоти, този мъж на средна възраст, но много активен, успя да достигне върховете на американския политически Олимп. Имало ли е предпоставки за това и кои етапи от живота на Тръмп го доведоха до президентския пост в Белия дом?

Доналд Тръмп стана президент на Съединените щати на 70, счупвайки рекорда на Роналд Рейгън, който беше избран за първи път на 69

Най-възрастният избран американски президент и милиардер не оставя нито местните, нито чуждите медии без интересни факти и новини. Ярка и много шокираща личност, светкавична политическа кариера, красива съпруга - днес ще опознаем по-добре Тръмп.

45-ият президент на САЩ Доналд Тръмп

Кратка биографична бележка

Пълното име на настоящия президент на Съединените щати е Доналд Джон Тръмп. Той е роден в един от най-големите квартали на Ню Йорк, Куинс, в един летен ден, 14 юни 1946 г. Родителите му са потомци на немски имигранти, бабата и дядото на Доналд идват в САЩ през 1985 г. "Тръмп" е модифицирана и по-американизирана версия на фамилното име от немското trumpf (коз).

Доналд Тръмп в детството

Семейството имаше собствен строителен бизнес (жилищни еднофамилни къщи), в него израснаха пет деца - трима братя и две сестри. Един от братята, "Фреди" Тръмп младши, почина от алкохолизъм през 1984 г. Доналд е роден като четвърто дете и винаги е бил прекалено неспокоен и активен. В училищна възраст той създаде много проблеми както на училищните учители, така и на съучениците си, след което родителите му взеха доста правилно решение, както показа животът: да назначат непоседа и побойник във военната академия в Ню Йорк.С добри физически данни, младежът показа отлични резултати в бейзбола и футбола.

През 1968 г. Доналд завършва бизнес училището Wharton в Университета на Пенсилвания и започва работа в семейния бизнес. Неговият собствен проект беше модернизацията на жилищния комплекс Swifton Village в Синсинати, получените приходи от това позволиха на младия мъж да се премести в Манхатън. Упоритата хватка на бизнесмен, добрият външен вид и способността бързо да решава всякакви проблеми го направиха успешен предприемач в областта на недвижимите имоти в Ню Йорк.

Разбира се, не всичко върви гладко за бизнесмена Тръмп: финансовата криза в Америка, рискове, нарастващи дългове

Но именно вродената предприемаческа жилка и пълното отсъствие на паника в крайна сметка направиха от бизнесмен политик от най-висок ранг. А състоянието на Доналд Тръмп, според различни източници, днес се оценява от 1,5 до 4 милиарда щатски долара.

Млад и успешен бизнесмен Доналд Тръмп

Политическа кариера

Освен ако не живеете в Ню Йорк и имате офис пространство в Манхатън, предприемачът Тръмп няма да бъде толкова интересен за вас, колкото политикът Тръмп. Много гъвкав човек, който иска да се опита в различни области, Доналд Тръмп беше озадачен от политическото си кредо едва през 2000 г., като участва в първичните избори на Реформаторската партия. Той вече беше на 64 години.

Тръмп в началото на политическата си кариера

Но този „строител от Манхатън“, както го наричаха много хора зад гърба му, направи истински фурор през 2015 г., като официално обяви твърдото си намерение да стане американски президент. През юли 2016 г. Републиканската партия номинира Доналд Тръмп. Побеждавайки Хилари Клинтън на финала и спечелвайки политическата надпревара, на 8 ноември 2016 г. Тръмп стана 45-ият президент на Америка.

Откриване 2023 г., Тръмп със съпругата си Мелания

Управлението на Тръмп е белязано от скандали от самото начало. След встъпването в длъжност Тръмп отказа да комуникира с Барак Обама, обвинявайки го в подслушване на правителствени телефони. В началото на президентския му мандат имаше слухове за прекалено приятелските му отношения с Русия, последвани от санкции срещу Русия и директни заплахи, ракетна атака на сирийска територия през 2023 г., директно обвинение от Хилъри Клинтън в предателство на страната и началото на процедурата по импийчмънт през есента на 2023 г.

Тръмп има модерен поглед върху иновативните технологии и е активен в Twitter

Туитърът на Тръмп стана тема за разговори. Интересни и често много нестандартни изказвания, включително и на политически теми, го направиха един от най-четените. И тук не мина без скандал: през април 2023 г. Тръмп инициира среща с ръководството на Twitter, изразявайки твърдения за тайното премахване на хиляди абонати.

Тръмп е активен в своя Twitter

Личният живот на американския президент

Активният човек е активен във всичко. Преди брака си с Мелания Доналд Тръмп вече беше женен два пъти и имаше 4 деца. Хронология на браковете, ражданията и разводите на Тръмп:

  • Ивана Зелничкова е професионална скиорка от Чехословакия и моден модел. Бракът е регистриран през 1977 г., в него са родени три деца (Доналд младши, Иванка, Ерик), съпрузите се развеждат 15 години по-късно, през 1992 г.;
  • Марла Мейпълс - американска актриса и продуцент, правеше щастието на Тръмп в продължение на 6 години. В брак от 1993 до 1999 г. се ражда дъщерята на Тифани Ариана;
  • Мелания (по баща Кнавс) е словенски моден модел и дизайнер на бижута, за която Тръмп се жени през 2005 г. Първата дама на Съединените щати е 24 години по-млада от съпруга си, момче, Барън Уилям, е родено в брак през 2006.

Следното видео включва селекция от снимки на „Всички съпруги на Доналд Тръмп“:

Според много наблюдателни журналисти и тези, които просто се интересуват от личния живот на президента, в настоящия му брак има проблеми. Но Доналд Тръмп беше и си остава тъмен кон както на световната политическа сцена, така и в моментите, касаещи личния му живот. Говорейки за този човек, нищо не може да се знае със сигурност. Може би затова настоящият президент на САЩ се смята за една от най-харизматичните личности на нашето време и името му не слиза от кориците на най-известните вестници и списания.

Категория: