Страхът да не направиш или кажеш нещо нередно, неувереността в себе си по един или друг начин присъства във всеки човек. Съмненията относно собствените действия, страхът от вземане на грешно решение са присъщи на човешката природа, дори само защото нормално функциониращият мозък отработва не само текущата ситуация, но и възможните, не винаги приятни последствия.

Страхът и неувереността в себе си понякога напълно неусетно тровят живота, лишавайки много полезни възможности

Най-често срещаните са страх от публично говорене или изобщо от общуване с непознати, страх от вземане на отговорни решения, неувереност в себе си и в действията си.В тежки случаи човек, страдащ от собствената си плахост и комплекси, се затваря в себе си, спира да общува с хората и не излиза на улицата. Нашите съвети ще ви помогнат да преодолеете страха и неувереността в себе си, независимо какво ги причинява.

Увереност и несигурност

Практически препоръки

За да преодолееш страховете си, трябва да вършиш много вътрешна работа, а понякога дори да се насилваш. Ето в какво се състои преодоляването на собствената ти несигурност, която не ти позволява да живееш пълноценно. Помнете, че страхът седи вътре във вас, само вие сте отговорни за състоянието на ума си и никакви външни причини не трябва да влияят на живота ви.

Приеми себе си като всеки

Да, не е лесно. Някой не е доволен от собствения си външен вид, някой иска да притежава таланта на колега или да постигне нещо значимо в живота. Критично „прегледайте“ собствените си амбиции и помислете дали летвата не е вдигната твърде високо? Глобалните цели са страхотни, но се опитайте да ги разделите на по-малки, но реалистично постижими задачи и вървете напред с малки стъпки.

Що се отнася до външния вид, по очевидни причини жените са по-често недоволни от него. Не всеки, разбира се, може да отговори на признатите стандарти за красота, но всеки може да намери своя собствена жар, свой собствен стил, да направи образа си уникален. Опитайте различни варианти за грим, прически, аксесоари, нов стил на облекло. С правилния избор ще се почувствате привлекателни и уверени.

Самоувереността може да се развие

Опознайте себе си по-добре: анализирайте събитията от последните години, месеци, дни, маркирайте емоционалната си реакция към случващото се, помислете как да се отървете от негативните впечатления. Страховете и несигурността не могат да бъдат натикани в далечния ъгъл и просто забравени. Качествената интроспекция ще повиши вашето лично ниво на комфорт.

Прочетете на глас

Забелязали ли сте някога, че несигурността се търкаля в деветата вълна, когато се опитате да започнете да говорите? Не всеки се ражда като оратор, а за някои звукът на собствения им глас почти ги поставя в състояние на паника - вече няма смисъл от речи, искам да огранича всякаква комуникация възможно най-скоро.За да свикнете със собствения си глас, редовно четете книги на глас на себе си, децата, любимите хора. Постоянните упражнения за четене ще ви направят по-уверени в разговорите с непознати.

Четете книги на глас

Повече комуникация

Колкото и да сте неловки и срамежливи, опитайте се да преодолеете вътрешния си страх и да общувате повече с други хора. Започнете с познати: продавачът във вашия магазин, съседи на верандата или вилата, колеги от работата. Тогава не се притеснявайте да попитате случаен минувач колко е часът или как да стигнете до правилния адрес. Ще видите, че никой не ви гледа накриво, хората обикновено общуват с удоволствие, а такова общуване носи радост и на вас.

Разговаряйте повече с други хора

Повишете самочувствието си

Има много начини за саморазвитие: изучаване на чужди езици, пътувания до непознати градове и чужди страни, четене на специална литература и класика на изкуството.Запишете се за онлайн курс по квантова физика или посетете курс по готварство, научете нов вид ръкоделие или скочете с парашут. Не пренебрегвайте нищо, което може да ви отведе до следващото ниво в собствените ви очи.

Забранете си да мислите: "Аз съм загубеняк, тромав, никога няма да успея" , дори ако всичко наистина не е много добре

Всички хора правят грешки, никой не е съвършен. Настройте се за положителен резултат и ако нещо не се получи, може да се наложи да разработите тази област на дейност по-подробно, да изучавате и да овладеете нещо допълнително.

Самочувствието е важно за благополучието

Здраво тяло - здрава душа

Отделете време да се погрижите за физическата си форма, тогава психическото здраве ще се издигне на ново ниво. Сутрешният джогинг или поне простото сутрешно упражнение е заряд на жизненост и самочувствие за целия ден.Добавете към това правилното хранене и добрия сън, опитайте йога и техники за релаксация.

Поддържайте форма

Ако превърнете здравословния начин на живот в навик, вашата лична ефективност и производителност ще се повишат, ще се почувствате по-добре, просто няма място за несигурност в живота ви.

Категория: