Едни от най-модерните и ефективни тренажори са TRX лупингите. Тяхната уникалност се състои преди всичко в дизайна. Това са взаимосвързани панти, които са фиксирани върху всяка здрава основа (на хоризонтална лента, стълб, дърво, обикновена врата).

TRX е ефективен поради работата на телесното тегло на атлета

История на TRX цикъла

Този симулатор стана популярен в Русия сравнително наскоро, но световната му история датира от повече от 20 години. Упражненията TRX са разработени в края на 90-те години от Ранди Хетрик, командир на SEAL.Обучението за окачване даде възможност да работите във всякакви условия със собственото си тяло и с подръчния материал: въжета, въжета, найлонови панделки, колан за кимоно и др. Други пехотинци с нетърпение участваха в тестването на нови упражнения и резултатите бяха винаги отлични.

Обучение по TRX

С течение на времето пенсионираният „морски тюлен“ се превърна в успешен бизнесмен, симулаторът беше модернизиран в цикли и набор от упражнения накараха мускулите да работят с различна степен на съпротивление. Новата спортна тенденция получи съкращението TRX, което означава Total Body Resistance Exercise. Спортистите, които тренират на TRX универсални цикли, с основание ги наричат пълноценен аналог на фитнес залата. В същото време самият инвентар заема минимум място и ви позволява да практикувате навсякъде.

TRX функции

Въпреки очевидната простота на циклите и ясния принцип на работа, TRX не може да се нарече достъпен симулатор за всеки.

  • За да тренирате с примки, трябва да сте в добра физическа форма, за начинаещи такива упражнения не само не са подходящи, но могат да бъдат и вредни.
  • Курсът по TRX loop трябва да започне с опитен треньор-инструктор: той ще оцени ползите и ефективността на упражненията от гледна точка на физиологията на конкретен човек.

Занимания с инструктор

  • Натоварването върху мускулната тъкан е сериозно: дори тренирани атлети съобщават за болка след първата тренировка.
  • Има медицински противопоказания, така че преди да започнете да овладявате TRX, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Експертите казват, че можете да практикувате с почти всяка патология, но наборът от упражнения ще варира.
  • Препоръчително е да започнете с TRX цикли от лесни към трудни, някои упражнения могат да причинят високо кръвно налягане или нарушения на сърдечния ритъм.

TRX упражненията имат различна степен на трудност

  • TRX е един от най-добрите варианти за развиване на издръжливост, упражненията изпомпват перфектно белите дробове, затова се препоръчват дори за астматици.
  • TRX loops ще ви помогне да отслабнете, ако поддържате баланс между пиене и хранене в допълнение към упражненията.

TRX тренировки за отслабване

Последователността също е важна за практикуването с TRX цикли. По-добре е това да са ежедневни тренировки за 1 час. Ако графикът не ви позволява да тренирате толкова често, тогава 2-3 тренировки седмично ще бъдат доста ефективни.

Категория: