На фона на мрачните събития в света около нас интересът към филмите на ужасите расте. Комбинацията от риск и безопасност носи физиологично удовлетворение на феновете на ужасите. Парцели с мъртви, върколаци и вампири намаляват нивото на тревожност. Когато гледате най-добрите филми от последното десетилетие, представени в ревюто, можете да изпитате чувство на страх, да изпълните тялото и мозъка си с ендорфини, адреналин, допамин.

Невидимият човек (2023)

Ужасът на Leigh Whanell има интриги, ярки епизоди, проблеми със семейното насилие, справедливост. За да създаде атмосфера на паника и безсилие, режисьорът умело използва красив звук, плашещи пейзажи, затворено пространство, внимателно изработени близки планове държат зрителя в постоянно напрежение.

Сесилия Кас - момиче, избягало от съпруга си тиранин, изиграна от Елизабет Мос

Богаташът умира, оставяйки на жена си огромно наследство, но животът на млада вдовица се превръща в ад, съпругът изнасилвач продължава да я преследва след изчезването, води я в психиатрична болница, актрисата умело играе сцени на нервни сривове, предава състояние на параноя.

Превъплъщение (2023)

В класическия филм на ужасите режисьорът Ари Астер разказва мистичната история за разпадането на семейство Греъм, което започва след смъртта на баба му. Ефектните жанрови механизми създават усещане за истински кошмар. Режисьорът донася ужасната история на семейството на зрителя постепенно, за да улови смисъла на филма на ужасите, човек трябва внимателно да следи развитието на сюжета.

То (2023)

Това е най-касовият филм на ужасите в историята на световното кино, с приходи от 700 милиона долара.Филмът на ужасите по романа на Стивън Кинг е режисиран от аржентинския режисьор Андрес Мускети. Истински ужас предизвикват кадрите, в които тийнейджъри се бият с клоун убиец. Критиците отбелязват отличната работа на операторите и художниците.

Вещица (2015)

На националния американски фестивал Sudance Робърт Егърс получи награда за режисура на филма на ужасите The Witch. Майсторът на хоръра пресъздаде историята за възхода на вещиците в хоръра. Сюжетът е вдъхновен от мистичната атмосфера на средновековна Англия, филмът смесва приказки, фолклор, легенди.

В допълнение към демоничните ритуали и магьосничеството, крехкостта на човешките взаимоотношения е отразена във Вещицата

The Conjuring (2013)

Патрик Уилсън и Вера Фармига участваха във филма на ужасите на автора Saw Джеймс Уан. Те изиграха реална семейна двойка Ед и Лорейн Уорън, занимаващи се с изследване на паранормални явления. Първо спасяват две млади момичета от злонамерената кукла Анабел, след това действието на филма продължава в странната къща на семейство Перон, в която през нощта се случват неочаквани неща, изпълнена е с призраци, един от които е пълен с омраза .

Babadook (2014)

Мрачен хорър, заснет от режисьорката Дженифър Кент, тя умело си играе с емоциите на публиката. Истинският ужас в публиката е предизвикан от проявите на най-лошите качества на хората, а не от писъци и кръв. Героинята на филма Амелия роди син в деня на смъртта на любимия си съпруг, пораснало момче намира книга за чудовището Бабадук, след като я прочете, в къщата започват да се случват ужасни неща.

Cabin in the Woods (2012)

В хоръра "The Cabin in the Woods" режисьорът Дрю Годард успешно кръстосва трилър, хорър и комедия. Филмът не е обикновен филм на ужасите, но започва по стандартен начин. Петима ученици отиват в горска къща за уикенда, където, след като прочетат заклинание от книга, намерена в мазето, зомбитата се освобождават от гробовете.

Сюжетът на филма на ужасите е необичаен с това, че има мистериозна лаборатория, чиито специалисти наблюдават какво се случва, контролират действията на момчетата, правят залагания. В края на картината зрителят е заинтригуван.

Тихо място (2023)

Ужасът Джон Красински влезе в топ най-добрите филми на годината. Фермерът Лий Абът беше изигран от самия режисьор, съпругата му, актрисата Емили Блънт, играеше ролята на Евелин Абът. Семейна двойка има три деца, за да оцелее, всички трябва да са тихи, да мълчат, да общуват с жестове, да ходят боси.

Във филм на ужасите хората са заплашени от слепи чудовища, пристигнали от друга планета, те намират и поглъщат жертви чрез звук. Ситуацията се утежнява от бременността и предстоящото раждане на Евелин Абът. В хорър героите общуват с жестове, диалозите им се дублират със субтитри.

Влак до Пусан (2016)

Първият пълнометражен филм на ужасите на корейския режисьор Юн Санг-хо направи успешен дебют. В Южна Корея филмът на ужасите събра повече от 80 милиона долара, а в световен мащаб надмина 130 милиона долара. Филмът е заснет в жанра зомби апокалипсис.

Ужасът на Young Sang-ho включва битки, преследвания, мистериозен вирус, който превръща хората в зомбита

Всички действия се извършват във влака, намирайки се в затворено пространство, пътниците изпитват страх, паника, бягат от зомбита, опитвайки се да оцелеят. Екстремните условия разкриват човечността на някои, както и подлата, коварна природа на други.

Lighthouse (2023)

На 72-ия филмов фестивал в Кан черно-белият хорър направи фурор с визуална естетика, нетривиален сюжет и актьорска игра на Уилям Дефо, Робърт Патинсън. Режисьорът Робърт Егърс, нарушавайки законите на жанра на ужасите, направи образцов филм на ужасите.

Филмът на ужасите се развива на отдалечен скалист остров в края на 19 век. Зрителят е уплашен от мрачната атмосфера на картината, параноята на героите: пазача на фара Томас Уейк (Уилем Дефо) и новия му асистент Ефраим Унислоу (Робърт Патинсън).

През 2023 г. феновете на историите на ужасите няма да скучаят, филмовата индустрия премина теста на коронавируса, нови филми на ужасите с елементи на фентъзи, научна фантастика, екшън, трилър ще бъдат пуснати на широк екран, ще погъделичка нервите на публиката.Видеото представя селекция от качествени филми на ужасите от първата половина на 2023 г.:

Категория: