Милениалите са група от хора, родени между 1980 и 2000 г. Всяко поколение има свои собствени характеристики и уникални характеристики. Тази група не е изключение. Тези хора се различават от децата и пенсионерите по това, че са уловили рязък скок в технологичния прогрес и в същото време лесно се адаптират към него. Днес ще говорим за психологическите черти на това поколение и причините за техния стрес.

Основните разлики между милениълите и другите поколения

Основните характеристики на тази група хора включват следните показатели:

 1. Пристрастяване към джаджи. Детството и юношеството на тези хора преминаха във време, когато нямаше смартфони и комуникацията се осъществяваше офлайн на улицата с приятели. Въпреки това те бързо се адаптираха към съвременните технологии.
 2. Нерелигиозен. Често можете да видите, че младото поколение е безразлично към темата за религията и предпочита да я избягва.
 3. Себереализация. Ако за предишното поколение семейството е било една от най-важните ценности, то милениълите имат други приоритети. За тях е по-важно да се реализират в професионалната сфера, да се занимават със саморазвитие, да учат нови неща.
 4. Толерантност. Това поколение разбира, че съвременният човек е свободен и може да живее както иска.
Хилядолетно поколение

Какви предизвикателства са изправени пред милениалите:

 • липса на живо общуване, зависимост от социалните мрежи;
 • детство, нежелание да пораснеш;
 • трудности със самоопределянето;
 • безразличие към политиката;
 • зависимост от общественото мнение и внимание;
 • високо самочувствие.

Много хора не се лекуват за депресия, защото отказват да посетят лекар

Причини за депресия

Въз основа на горното можем да заключим, че животът на милениалите е изпълнен с различни моменти, които ги водят до стрес и психологически проблеми.

Самота и липса на комуникация

От тези характеристики могат да бъдат идентифицирани няколко причини за тревожност и депресия.

Самота

Въпреки факта, че съвременният човек може да намери приятел във всяка секунда чрез сайтове за запознанства, в действителност много от тях са самотни. Често вместо реални срещи хората избират кореспонденция или обмен на снимки и гласови съобщения. В резултат на това човек се чувства самотен и безполезен.

Смяна на ролите

Сега често можете да видите как мъже и жени сменят местата си, а понякога дори се състезават, като искат да изглеждат по-силни. Пренебрегвайки естествените характеристики на всеки пол, хората си причиняват неприятности, като играят роли, които не са техни.

Тежък товар

Повечето хора на хилядолетието дават приоритет на своята реализация, което означава, че трябва да работят усилено. Надпреварата за статус с течение на времето се усеща и води до ежедневен стрес, който след това води до продължителна депресия.

Сравнявайки се с другите

Въпреки че съвременният човек има пълна свобода в себеизразяването, неговото самочувствие не може да бъде стабилно и често зависи от мнението на другите. Ние демонстрираме живота си, като се опитваме да се покажем пред околната среда в най-добра светлина. В същото време повечето хора се сравняват с другите, което води до интроспекция.

Пристрастяване към джаджи

Как да се отървете от депресията?

Ако сте изправени пред психологически проблеми и вече имате потвърдена диагноза, тогава си струва да разрешите проблема с опитен специалист. Но ако току-що сте започнали да забелязвате, че изпадате в психическа депресия, тогава е време да вземете здравето си в свои ръце, за да не започнете ситуацията.

Информационният боклук е една от основните причини за психологически проблеми

Какво да правя:

 1. Проследявайте внимателно минутите (или часовете), прекарани на вашата джаджа. Повечето от нас дори не осъзнават колко време прекарват зад екрана на смартфона. В резултат на това прекарваме ценни минути в безсмислени дейности, докато се чувстваме уморени.
 2. Елиминирайте потреблението на всяка информация, която ви кара да се чувствате по-зле. Обичате ли да гледате акаунти, които привличат вниманието с безполезно или дори вредно съдържание? Отпишете се от тях и скоро ще забележите, че сте се отървали от информацията, която ви депресира. Това включва и тези акаунти, гледайки които самочувствието ви намалява.
 3. Предпочитайте общуването на живо и срещите с приятели. Такива срещи ще ви позволят да се разсеете от лошите мисли и да избегнете самотата.
 4. Прекарвайте време за полезни неща. Вместо да превъртате новинарския канал, създайте си навик да четете книги, да гледате уеб семинари, да правите упражнения и т.н. Всеки ден трябва да ви носи ползи, а не безмилостно да отнема време.
 5. Подарете си информационен детокс. Тази концепция означава временно отхвърляне на социалните мрежи. Това ви позволява да си вземете умствена почивка от информацията, която навлиза в мозъка ви, и да преосмислите ценностите си.
Починете си от нова информация

След като се справите с причините за стреса и депресията, можете да разберете какви са причините за вашата депресия. Следвайки препоръките, можете да създадете нови здравословни навици и да почувствате живота си по-пълноценен.

Категория: