По какви признаци можете да разберете дали връзката ви е здрава или нездрава, без бъдеще? Изграждането на отношения е трудно и всяка двойка има периоди на неразбиране, възникват конфликти. Психолозите идентифицират червени знамена, които показват, че връзката е нездравословна, и знаци за щастливи двойки.

Чувствам се щастлив

Партньорите трябва да се наслаждават на компанията си. Това не означава, че непременно трябва да прекарват цялото време заедно, но прекарването на времето заедно трябва да им носи само положителни емоции.

Ако можете да си прекарвате добре един с друг, да се забавлявате, да се наслаждавате на живота, тогава всичко това са признаци на здрава връзка

Напротив, ако няма чувство на радост, ако връзката не ви вдъхновява, това вече е знак, който трябва да ви тревожи. Още по-притеснителен признак е усещането за празнота, апатия, постоянно напрежение. С течение на времето това може да се превърне в истинска депресия.

Здравите взаимоотношения трябва да носят радост

Конструктивни дискусии

Да можеш да говориш лесно и открито по всякакви теми, особено в ситуации, когато нещо не върви по начина, по който би искал, е добър знак. И двамата партньори могат открито да изразят, ако са недоволни и обидени от нещо, не са съгласни с нещо. Опитът за разбиране на ситуацията не трябва да води до установяване кой е прав и кой крив - това не е градивен разговор. Партньорите трябва да могат да кажат с какво не са съгласни и какво решение виждат. Ако всички опити за разговор водят до скандали, това е лош сигнал.

Честност и доверие

В здравата връзка няма място за прикриване, измама. Всичко трябва да се гради на доверие. Ако живеете в постоянно недоверие или вашият партньор не ви вярва, значи нещо не е наред. Случва се недоверието да стигне дотам, че връзката да стане токсична. Например, когато един от партньорите започне да ревнува от приятели, роднини и дори непознати хора. Освен това не трябва да има опити за налагане на мнение. Ако партньорът изисква пълно знание за вашите дела, иска да е наясно с вашите обаждания и дори мисли, тогава това вече не е просто недоверие, а опит за ограничаване на вашата свобода. В такава ситуация ще ви бъде трудно да защитите личните си граници.

Отношенията трябва да се градят на пълно доверие и честност.

Желание да се приемем напълно

Психолозите казват, че не трябва да започвате сериозна връзка, ако не сте готови да приемете напълно човек такъв, какъвто е.Да се надяваме да го променим не е най-доброто решение, защото възрастните се променят само ако самите те искат. Не можеш да принудиш някого да се промени, дори и да го обичаш толкова много.

Ако очаквате партньорът ви да започне да се държи по различен начин, тогава, както показва практиката на психолозите, ще бъдете разочаровани. Здравословната привързаност се основава на факта, че трябва да подкрепяте личността на другия, а не да му се съпротивлявате. Психолозите вярват, че най-добрият начин да покажете любовта си е да оставите човек да бъде себе си.

Уважение и взаимопомощ

Показатели за здрави и силни взаимоотношения са взаимното уважение и взаимната помощ. Ако не, това е аларма.

Взаимно уважение - желание да се изслушвате и да отидете на компрес, да се отнасяте с човек така, както бихте искали да се отнасят с вас

В нездравословни връзки, вместо уважение, може да има опити за взаимно манипулиране.

Хората, които истински се обичат, трябва да имат силно чувство, че ще им бъде помогнато в трудни моменти, ще бъдат подкрепени. Любящите хора никога не се конкурират помежду си, а имат общи цели и се движат в тяхната посока.

Взаимното уважение, подкрепа и помощ са показатели за здрава връзка

Обратна връзка

Психолозите смятат, че в една връзка трябва да има обратна връзка. Това означава, че трябва да имате близък контакт, възможност винаги да говорите, да прекарвате време заедно. Ако човек изчезне без обяснение, внезапно започне да ви игнорира, а след това се появи отново и се държи така, сякаш нищо не се е случило, тогава това много прилича на метод на манипулация. Това често се прави от хора, предимно мъже, които искат да направят жената зависима от себе си.

Най-важното нещо в една здрава, взаимна, силна връзка е любовта, грижата, откритостта. Партньорите трябва да се чувстват сигурни един до друг. Любящите хора трябва не на думи, а на дела постоянно да демонстрират, че се обичат и ценят.

Категория: