В ерата на интернет комуникацията на живо постепенно намалява, вместо това се появяват огромен брой социални мрежи и месинджъри, където можете да поддържате отношения с истински приятели и да създавате нови виртуални приятели. Разбира се, този подход е много удобен, защото ви позволява да не прекарвате много време в търсене на другари. От друга страна, този тип приятелство има някои недостатъци. И така, какви са положителните и отрицателните страни на виртуалните срещи и комуникация?

Как хората се сприятеляват онлайн?

Ситуациите могат да бъдат различни. Струва си да се спрем на всеки от тях по-подробно.

 1. Преход от истинско приятелство към онлайн приятелство.Докато хората растат, създават семейства или местят къщи, те имат все по-малко време за прекарване със стари приятели. Житейските ценности и приоритети се променят, социалният кръг също става различен. Всичко това води до факта, че веднъж близки хора се отдалечават и нямат възможност или не желаят да прекарват време един с друг.
 2. Първоначално запознаване онлайн (в Интернет). Някои хора гравитират към създаването на виртуални приятели, вместо да се срещат лично с тях. Този подход е удобен, защото ви позволява да общувате в интернет, докато сте у дома, на работа или в училище и дори на дълго пътуване (в командировка, пътуване). В реалния живот собствениците на такива профили в сайтове са рядкост, а понякога изобщо не се стига до комуникация на живо.

Независимо от това как е станал преходът към онлайн приятелство, и двете страни трябва да се съгласят с такъв ход. В противен случай някой сам ще трябва да бъде жертва на обстоятелствата.

Как се развива онлайн приятелството

Каква е красотата на онлайн приятелството?

Липсата на време кара хората да правят подобни неща, а именно да създават приятели онлайн. Всъщност в съвременния ритъм човек трябва да учи, да работи (а понякога и наведнъж), да ходи на срещи, да се грижи за къщата и децата и в същото време по някакъв начин да се забавлява. В такъв натоварен график не остава време за нови запознанства и свободно време с приятели.

Така че трябва да създадете виртуални приятели или да преминете към чат с истински приятели онлайн

Предимствата на това решение са многобройни и очевидни:

 • лесно намиране на виртуални приятели (няма нужда да измисляте много критерии, на които трябва да отговаря един потенциален приятел, достатъчни са само няколко общи интереса);
 • широка география на търсене (няма нужда да се ограничавате до местоположение на 1-2 км от дома, можете да търсите приятели от други градове и дори държави, понякога да се посещавате);
 • възможност за разширяване на кръгозора, което следва от предишния параграф (в края на краищата можете да намерите огромен брой интересни хора с различни възгледи за живота и да научите нещо полезно от тях);
 • няма нужда от сериозно отнемане на време (просто отидете на специализирани сайтове и изберете приятел, който ви интересува, и в процеса на комуникация просто чатете по всяко време, без да се разсейвате от бизнеса);
 • спестяване на пари (няма нужда да харчите пари за кафенета и ресторанти, няма нужда да се каните постоянно на гости и да харчите пари за лакомства, всичко, от което се нуждаете, е смартфон или компютър с достъп до интернет);
 • удобство (можете да отговаряте на съобщения по всяко удобно време, от всяко място);
 • голям брой опции за комуникация (можете да комуникирате чрез гласови съобщения, обаждания или видео разговори, да си пишете съобщения и да изпращате документи със снимки, аудио, видео и др.);
 • няма нужда да напускате зоната си на комфорт, отидете някъде, за да се срещнете с някого;
 • повишаване стойността на истинските взаимоотношения (човек започва да цени повече живото общуване и ходи на редки срещи с удоволствие).
Ползите от онлайн приятелството

И така, онлайн приятелството е не само удобно, но и печелившо. Този формат на комуникация е подходящ за хора, които имат семейство и огромен брой отговорности, както и за студенти, които искат постоянно да правят нови запознанства и да пътуват по света. Този подход към взаимоотношенията с други хора обаче има някои недостатъци.

Какви са недостатъците на онлайн приятелството?

Ако хората се срещат онлайн и никога не се виждат в реалния живот, става въпрос по-скоро за илюзията за приятелство. Някои психолози са убедени, че можете да се сприятелите с човек, като усетите неговата аура и можете да го направите лично.

Следователно е трудно такава връзка да се нарече приятелство, но може да се нарече приятелство

Ако истинското приятелство се превърне в този формат, това също е лош знак и предполага, че хората вече не се интересуват един от друг, следователно не виждат смисъл от лични срещи и от време на време си кореспондират. Следователно в този случай също не е необходимо да се говори за истинско приятелство.

Друг недостатък на виртуалното приятелство е, че свежда реалната комуникация до минимум, което води човек до самота, стрес и депресия. Практиката показва, че социалните хора постигат голям успех в живота и ако се лишават от ежедневни или поне ежеседмични срещи с приятели, това е изпълнено с негативни последици за психиката и успеха.

Минуси на онлайн приятелството

Поради всички недостатъци, описани по-горе, онлайн приятелството не е подходящо за общителни хора, които искат да бъдат в добра форма, независимо от пола и възрастта.Освен това хората, които имат установен кръг от приятели и редовно прекарват време заедно, няма да могат да живеят по този принцип. Този вариант на взаимоотношения не е подходящ за тези, които нямат роднини и семейства, т.к. самотните хора се нуждаят от време на време.

Така че онлайн приятелството има своите плюсове и минуси. Въпреки факта, че предимствата са повече от недостатъците, не трябва да пренебрегвате истинските взаимоотношения офлайн, в противен случай можете да се сблъскате със сериозни психологически проблеми и да станете самотен човек.

Каним ви да гледате видео, в което психологът Екатерина Денисова споделя мнението си за приятелството в интернет:

Категория: