Раздялата между съпрузите е стресираща и за двете страни. Често това събитие води до продължителни преживявания, депресия и дори загуба на смисъла на живота. За да предотвратите подобни последствия, трябва да се съберете навреме, да разберете себе си и да започнете нов щастлив живот. И как да го направим по-малко болезнено, ще кажем в тази статия.

Последиците от раздяла

Разводът рядко остава незабелязан, така че бившите съпрузи може да изпитат трудности в новия си живот. Какви са последствията от раздялата?

  1. Проблеми със самочувствието. Най-често това се случва, когато любим човек е предпочел някой друг. В резултат на това се стига до самоанализ, търсене на причини в себе си и появата на чувство за вина.
  2. Самота и безпомощност. Често хората напълно се „разтварят“ в партньора си и напълно забравят за желанията си. Губят приятели и хобита, не се развиват професионално. И когато партньорът си тръгне, става непоносимо тъжно поради усещането, че животът е празен.
  3. Болезнено взаимодействие един с друг. Ако бившите съпрузи са колеги или родители на общо дете, тогава ще бъде двойно по-трудно да се пресекат. Това важи особено за онези, чиято раздяла се случи с куп взаимни оплаквания и претенции.
  4. Загуба на вяра в щастливите връзки. Когато един брак завърши с голямо разочарование, някои се обезсърчават и вярват, че никога повече няма да срещнат правилния човек.

Голяма грешка, която много хора правят след раздяла, е да се укоряват за провали във връзката, вместо за адекватна интроспекция

Как мога да си помогна?

Развод

И така, ако решите да поемете емоционалното си състояние, препоръчваме да следвате тези съвети:

  1. Позволете си да изживеете негативните си емоции. Ако се заблудите и се опитате да заглушите преживяванията, това може да доведе до нервни сривове. Когато ти се плаче, направи го.
  2. Не търсете решение в алкохола. Този метод изглежда най-лесният, но го прави още по-лош. Наистина ще се почувствате малко по-добре, но само за една вечер. С течение на времето алкохолът ще отнеме вашите ресурси и ще изостри сърдечната болка. Този метод е особено противопоказан за тези, които имат деца, тъй като по време на почивката те също ще имат нужда от подкрепа.
  3. Ограничете взаимодействието си с бившия. По навик ще имате желание да напишете съобщение или да се обадите, да проверите страница в социална мрежа. Но по този начин вие само хабите енергията си, напразно подхранвайки илюзии. Вместо това, продължете живота си.
  4. Напишете писмо. В него трябва да излеете чувствата си, абсолютно всичко, което се е натрупало в душата ви. Можете да пишете за вашите оплаквания, разочарования, претенции. Също така си струва да препрочетете онези моменти, за които сте благодарни, защото всеки човек беше изпратен при нас за някакъв важен урок. Освен това тези писма трябва да бъдат изхвърлени: изгорени, накъсани на малки парчета, изхвърлени и т.н.
  5. Обградете се с хората, които обичате. Не се опитвайте да се справите с мъката сами и не крийте чувствата си. Разбира се, не трябва да обвинявате другите за проблемите си, но не трябва и да отказвате подкрепата им.
  6. Погрижете се за себе си. За да не губите време в грижи, намерете си ново хоби. Ако нямате хоби, тогава посещението на фитнес е чудесно решение. Също така вземете за правило винаги да изглеждате привлекателно, независимо от обстоятелствата.
Пропастта между съпрузите

След такива обрати в живота винаги си струва да помните, че вашият основен помощник е времето.Отрицателните емоции не изчезват веднага и за да се отървете от тях, трябва да изчакате. Във всяка житейска ситуация си струва да търсите плюсове, въпреки че понякога е трудно. За да се възстановите по-бързо след развод, не забравяйте да си поставите нови цели, които да ви мотивират към нови постижения. За още съвети по тази тема вижте този видеоклип:

Категория: