С течение на времето много жени мислят за бебе. Но според статистиката много момичета са изправени пред проблема със зачеването. Безплодието се счита за едно от най-сложните медицински заболявания. Според експерти се появява по 5 основни причини.

Хормонален срив

Това е най-честата причина, която предотвратява зачеването

Хормоналният баланс е уязвима система на женското тяло. Всяко отклонение от нормата засяга репродукцията.

Какво влияе на хормоните:

 • стрес и депресия;
 • екология;
 • имидж и качество на живот;
 • физическа активност;
 • наследственост;
 • други нарушения в тялото.

Хормоналните проблеми се показват от нестабилен менструален цикъл. Поради промяна на климата, настинка или силни чувства се допуска еднократно забавяне до 5-7 дни. Постоянните колебания показват хормонален срив.

При нередовен менструален цикъл бременността може да не настъпи дълго време. За да идентифицирате истинската причина за неуспехите, се препоръчва да се консултирате с лекар и да вземете тестове.

Хормонален дисбаланс

Голямо тегло

Не става въпрос за няколко излишни килограма. Затлъстяването влияе върху производството на хормони

Колкото повече напълнява една жена, толкова по-малки са шансовете й да стане майка. Излишните мазнини намаляват функцията на яйчниците и водят до безплодие.

Доказателство за затлъстяване:

 • повишаване на налягането;
 • задух при усилие;
 • болки в ставите;
 • сухота в устата;
 • нарушение на менструалния цикъл.

Една от най-честите причини за наднормено тегло са заболяванията на ендокринната система. Според лекарите, за да забременеете, индексът на телесна маса не трябва да надвишава 24,9 кг / кв. м.

Нарушения на яйчниците

Нарушенията в работата на яйчниците причиняват овулаторни нарушения. Понякога увреждането на тазовите органи се причинява по време на операции или отстраняване на кисти. В резултат на увреждане фоликулите не узряват напълно. Овулацията не настъпва навреме или напълно изчезва. Такива нарушения също причиняват инфекциозни или възпалителни заболявания.

Нарушаване на яйчниците

Възраст

По отношение на размножаването, биологичният часовник тиктака.Качеството и количеството на наличните яйца намалява всяка година. Например младите момичета имат по-висок яйчников резерв от жените над 40. И въпреки че тялото е в състояние да роди здраво дете, след 35-годишна възраст яйчниците започват да функционират по-зле.

Идеалната възраст за зачеване варира между 25 и 30

Въпреки това, всяка жена има индивидуална граница на плодовитостта. Всъщност сега лекарите все повече започват да се сблъскват с ранна менопауза. За да избегнете изненади, трябва да попитате майка си на каква възраст е започнала менопаузата. Тази цифра ще покаже приблизителната граница на организма.

Вредни навици

Злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето значително намаляват шансовете за забременяване. Според данни на репродуктологи тютюнът уврежда плодовитостта с 13%, а алкохолните напитки водят до нередовна овулация. За това не е необходимо дълго време да се придържате към нездравословен начин на живот. Дори жени, които от време на време си позволяват да пушат и пият, имат проблеми със зачеването.

Лоши навици

Много жени мечтаят да станат майки на здраво и силно бебе. Безплодието е основният враг на всяка жена. Развива се по различни причини, които не винаги са наследствени. В някои случаи патологията възниква поради неправилен начин на живот, хормонални смущения и наличие на различни заболявания. Една жена ще има шанс да забременее, ако се разкрие истинската причина за безплодието.

За повече информация вижте видеото:

Категория: