Ако внимателно следите здравето си, вероятно знаете, че позицията на тялото влияе на тялото по различни начини. Някои пози развалят стойката ни, влошават зрението, водят до спазми, докато други, напротив, дават сила и релаксират. Но проблемът е, че повечето хора следят само позицията на тялото си, докато работят. Всъщност нашето благосъстояние зависи и от това как лежим по време на сън. В тази статия ще ви кажем в кои пози не можете да спите и кои са полезни.

Защо не можеш да спиш по корем

Лекарите препоръчват да не спите по корем, тъй като тази поза се счита за най-вредна за здравето.Когато човек лежи в това положение, главата му се завърта силно надясно или наляво. В будно състояние хората почти никога не са в това положение. В резултат на това каротидната артерия е усукана, което причинява липса на кислород в кръвта. Като правило, сутрин човек изпитва летаргия и болка в главата и шията.

Почивайте по корем

Освен това спането по корем е вредно за гърба: гръбнакът се извива силно в долната част на гърба по време на почивка, защото няма опора. Този навик е особено вреден за здравето, ако главата в този момент лежи на висока възглавница. Позицията често води до болки в долната част на гърба, така че трябва да бъде изоставена. Моля, имайте предвид, че ортопедичният матрак в този случай няма да подобри значително ситуацията.

Друга причина да не спите по корем е силният натиск върху лицето и деколтето. Това се отразява негативно на външния вид на кожата, води до гънки, отоци и бръчки

В какви пози е удобно и полезно да релаксирате

Въпреки опасностите от спането по корем, има няколко други пози за качествена и ползотворна почивка. Ако изберете тях, тялото ви ще се засили през нощта и ще се отпусне напълно.

На гърба

Тази опция се счита за най-подходяща за повечето хора. При почивка по гръб не се натоварват кръвоносните съдове, врата и гърба, тъй като тялото заема естествена позиция. Вътрешните органи също не се притискат, което има положителен ефект върху цялото тяло като цяло. Лицето не е в контакт с възглавницата, така че рискът от бръчки е намален.

Облегалка за гърба

Но в същото време си струва да запомните, че спането по гръб не е добро за всеки. Тази опция не е подходяща за хъркащи хора, тъй като хъркането ще бъде още по-силно. Освен това почивката в тази позиция е строго противопоказана при сънна апнея, заболяване, при което дишането спира по време на сън.

От лявата страна

Когато човек спи на лявата си страна, мускулите му напълно се отпускат. Ако искате допълнително да облекчите напрежението в краката и гърба, препоръчително е да поставите малка възглавница между коленете и бедрата. Тази опция е особено полезна за бременни жени и хора, които хъркат, както и за тези, които са имали сърдечно-съдови заболявания и проблеми със стомашно-чревния тракт.

Ползи за бременни жени

Имайте предвид, че спането на ваша страна е полезно само ако гърбът ви е изправен. Ако почивате в позата на ембриона, диафрагмата е силно компресирана, което води до проблеми с дишането. За да не навредите на тялото, опитайте се да поставите краката си така, че да няма остър ъгъл между тях и тялото.

Както виждаме, удобните позиции могат да бъдат вредни за здравето и красотата. Ако изберете удобна и в същото време безопасна позиция на тялото, сутрин ще се чувствате отпочинали и лицето ви ще се подува по-малко.Повече информация по темата можете да научите от видеото:

Категория: